Omdiskuterat. Om oppositionsrådet Britt Wall (S) får drömma, ser hon en öppen yta framför Gerlegården, ett torg med magasin på envåningsplan samt sjöbodar och små bostadshus.
Omdiskuterat. Om oppositionsrådet Britt Wall (S) får drömma, ser hon en öppen yta framför Gerlegården, ett torg med magasin på envåningsplan samt sjöbodar och små bostadshus.

S vill avbryta arbetet med Sandbogen nu

Socialdemokraterna i Sotenäs tycker att nuvarande planarbete med Sandbogen ska stoppas. Istället ska man ta sig an de synpunkter som kommit in och göra en tydligare beskrivning av området.

ANNONS
|

En tydligare instruktion för vad man vill göra vid området Sandbogen/Gravarne Marina krävs. Det anser Socialdemokraterna i Sotenäs.

– Vi ska titta på alla förslag som har kommit in under pågående samrådsperiod, säger Britt Wall, nuvarande oppositionsråd.

– Många av förslagen är trevliga.

Socialdemokraterna har valt att inte uttala sig om det omdiskuterade programplanarbetet innan samrådet har avslutas och sammanställts.

– Det är vår hedersregel, vi ska avvakta med att visa vår politiska ställning innan alla svar har kommit in. Nu är samrådet klart, säger hon.

Därför lyfter nu Sossarna bladet från munnen.

– Den exploatering som har föreslagits är alldeles för omfattande på ett så litet område. Vi vill att fokus ska ligga på att bevara den kulturhistoriska miljön.

ANNONS

Med den kulturhistoriska biten menas Gerlegården som byggdes 1783 och har en stark historia i området.

– Jag har läst det som kommit in i samrådet, och alla utan två vill lyfta fram den.

Socialdemokraterna vill nu avbryta arbetet och återuppta det efter valet.

– Då ska planen vara tydlig och landa i mer konreta förslag.

Vad är det som ska vara tydligare?

– Vi ska vara tydligare med vad vi vill och omfattning. Till exempel si och så många bostäder borde det vara, förslag på ett öppet torg som lyfter fram Gerlegården, magasin och sjöbodar.

– Vi ska inte förhasta oss igenom en planprocess. Kommunen äger den. Vi ska göra en översiktsplan som tar tillvara på de som bor här och besöksnäringen.

Hur ska då detta bli tydligare och mer öppet för kommuninvånarna?

Det har Socialdemokraterna tänkt på.

– Vi ska ta fram ett koncept och visa utställningar med vad vi har tänkt oss. Nästa steg är att välkomna många entreprenörer och även nuvarande fastighetsägare. Vi får också vara tydliga med att det vi vill kanske inte är det man tjänar pengar på. Jag tänker mig öppna ytor, säger Britt Wall.

S anser att tiden inte är avgörande. Av vissa anses platsen vara Kungshamns hjärta och området har stor potential.

ANNONS

– Det är ett stort ingrepp och det får ta tid. Byggnader ska lyfta fram miljön, inte dölja den. Nybyggnationer ska inte ta överhand det kulturhistoriska.

28 mars 2011: Fastighetsägarna ansöker om en ändring av detaljplanen i Sandbogen. Bland annat vill man öppna upp för att det ska bli tillåtet med hotellverksamhet, bostäder, småbåtshamn och kontor.

20 april 2011: Kommunstyrelsen ställer sig positiva till att pröva en förändring gällande detaljplanen i området.

4 juli 2013: Byggnadsnämndens arbetsutskott godkänner planprogrammet och beslutar om samråd. Under juli är programmet ute på samråd.

13 november 2013: Planen går ut på programsamråd. I den bedöms att den föreslagna byggnationen kommer ha påverkan på kulturhistoriska värden och samhällsbilden, bland annat.

13 december 2013: Programsamrådet kritiseras i en insändare i Bohusläningen av Torsten Bengtsson och Gunnel Berlin. De menar bland annat att bilderna visar vita byggnader som lurar ögat.

14 december 2014: Kommunalråd Mats Abrahamsson (M) uttrycker tveksamhet till planerna.

17 januari 2014: FP säger i en insändare nej till nuvarande planer och menar att tilltänkta fastigheter är allt för dominerade. Detta bara tre dagar innan samrådet avslutas.

26 februari 2014: Kommunen säger upp tomträtterna till området.

ANNONS