Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

SK Sjbodar (1)
Traditionellt. Sjöbodar är ett klassiskt inslag i kustbebyggelsen. Observera att bilden är tagen i Fjällbacka och inte har med de granskade affärerna i Sotenäs att göra. (Arkivbild)

Slår till mot fusk i sjöbodsaffärer

Efter granskning av ett antal försäljningar av sjöbodar på arrenderad mark i Sotenäs kommun kräver Skatteverket nu in miljontals kronor i obetald skatt. Detta sedan myndigheten har upptäckt omfattande vinster som inte redovisats.

Detta innebär att ägare har sålt sjöbodar med vinsterna oskattade, trots att försäljningarna i princip lyder under samma reavinstregler som villor och fritidshus.

– Vi gör punktinsatser emellanåt och har sett tidigare att detta är en typ av försäljning där man inte redovisar sina vinster. Det är väldigt stora summor, säger rikssamordnare Henrik Kisterud.

Sjöbodar utmed kusten är heta på fastighetsmarknaden och kan kosta miljontals kronor. Även om de ligger på industrimark och inte får lov att användas till boende, något som brukar noteras i mäklarnas annonser, visar bilderna inte sällan smakfullt inredda sovrum, toaletter, vardagsrum, köksutrymmen med all tänkbar utrustning som påminner om fritidshus.

Sådana exempel finns just nu för bodar eller magasin i till exempel Kungshamn och Hunnebostrand samt på flera andra orter.

LÄS MER: Får rätt till starkare kontroll av sjöbodar

Affärsuppgörelserna sker mellan köpare och säljare, ibland genom mäklare, utan direkt kommunal insyn. Marken kan vara friköpt eller utarrenderad. Om det är kommunen som äger marken så blir det hela offentligt i samband med att avtalet om arrende ska tas över av köparen. Ändå finns det en risk att staten går miste om stora belopp då säljarna inte självmant deklarerar sina vinster och eftersom Skatteverket helt enkelt inte får reda på att affärerna ägt rum.

– Om det är en villa som säljs så blir det ett lagfartsärende och då kommer det en signal till Skatteverket så att vi ser det. När det är arrenderad mark blir det inget lagfartsärende och då får vi inte motsvarande signal, säger Henrik Kisterud.

Beror detta på att sjöbodsägare fuskar medvetet eftersom de känner till att det går att göra så här utan att bli upptäckt?

– Det kan säkert finnas chanstagare men vi uppfattar också att det finns en okunskap kring vad som gäller. I vissa fall finns det noteringar om att de kan ha blivit vilseledda genom att ha fått fel information från till exempel mäklare eller kommun och i så fall är det förstås väldigt olyckligt.

Men sådana förklaringar hjälper inte för att slippa betala?

– Nej, du är skyldig att ta reda på vad som gäller. Om man har sålt något för stora pengar så borde man nog också fundera på om man inte ska betala skatt, säger Henrik Kisterud.

Den aktuella granskningen gäller i de flesta fall försäljningar som genomfördes under 2015 och som borde ha deklarerats förra året. Nu är det snart 2 maj och då ska 2016 års vinster redovisas.

– Många vill göra rätt för sig också, så är det naturligtvis. Om affären har ägt rum tidigare år går det att komma in med självrättelse, säger Henrik Kisterud.

LÄS OCKSÅ: Försökte sälja otillåten sjöbod - tvingas riva

Fakta: Högre skattesats än för bostäder

Ett 50-tal beslut har fattats om ändring efter granskningen av affärer med sjöbodar på ofri grund i Sotenäs kommun. Det berör cirka 40 sjöbodar eftersom byggnaderna kan ha mer än en ägare.

Den genomsnittliga oredovisade vinsten var 242 000 kronor, med variation från några 10 000-tals kronor upp till cirka 800 000 kronor, sammanlagt 12,6 miljoner kronor.

Eftersom sjöbodar räknas som näringsfastigheter och inte som privatbostäder är skattesatsen för reavinst inte 22% som för villor och fritidshus, utan 27%.

MEST LÄST