Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Stort strömavbrott efter överbelastning

Ett strömavbrott i Sotenäs gjorde att runt 1700 kunder var utan el på måndagen.

Enligt elleverantören Ellevio var det vid kvart över nio 1729 hushåll utan ström i Sotenäs. Nästan alla var i Hunnebostrand, men även några få i Tossene.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det är en ledning som löst ut för överlast som det kallas. Då har det blivit för hög belastning på en ledning. Det är relativt ovanligt, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio. 

Efter att personal varit på plats konstaterade man att förklaringen till strömavbrottet var en överbelastning. Vid 11-tiden meddelade företaget att man börjat fixa felet men att 800 fortfarande var strömlösa.

– Det är en elstation i det här området som fick ett haveri i fredags. Sedan dess har vi lett om strömmen och det har fungerat bra under helgen. Men under måndagsmorgonen har det dels blivit kallare och fler verksamheter har dragit igång vilket lett till överbelastningen, säger Jonatan Björck.

Vid halv 12 var 515 kunder fortfarande utan ström. Personal från Ellevio är på plats i Sotenäs och testar olika lösningar för att få strömmen tillbaka till alla kunder.

– Vi får se om det funkar, annars får man evenuellt köra ut elverk som kan avlasta nätet, säger Jonatan Björck.

Enligt Ellevio är prognosen att felet ska vara avhjälpt vid klockan 14 på måndagseftermiddagen. 

– Är det så att vi måste köra ut elverk för att folk ska få tillbaka strömmen kommer det dröja ytterligare några timmar. Det beror lite på hur det går den närmsta timmen, berättade Jonatan Björck vid halv tolv.

Vid tolvtiden kom ytterliigare besked om att strömmen kan komma och gå för 2600 kunder på Tjörn och för ett fåtal i Tanum.

Ungefär en timma senare hade alla kunder på Tjörn och i Tanum fått tillbaka strömmen. Men fortfarande var omkring 250 kunder strömlösa i Hunnebostrand. Men vid klockan 18.00 var strömmen åter tillbaka i de drabbade hushållen.

MEST LÄST