Taggade för att städa stränder med ny arbetsbåt

Här är det nya vapnet mot skräpet som kommer flytande från havet. Hotet mot kusten är en fråga om liv och död. – Ibland hittar vi förmultnade fåglar som haft plastdetaljer i magen, säger Stefan Majlinder, arbetsledare.

ANNONS
|

På senare år har gruppen som jobbar med detta inom arbetsmarknadsenheten bara haft tillgång till en mindre styrpulpetbåt så nu kan arbetet effektiviseras och genomföras på ett bättre sätt. Invånare, fritidsboende och turister störs av allt skräp men Staffan Majlinder lyfter även fram djurlivet som hårt drabbat.

–Se bara på valen som strandade i Norge, den var ju full av plast i magen.

Händelsen för någon månad sedan väckte stor uppmärksamhet.

Med den nyinköpta båten för omkring 600000 kronor, hälften betalas av EU-stöd, ska arbetet med att hålla rent effektiviseras. Det finns till exempel en kran ombord som klarar tunga lyft och en ramp som underlättar när allt bråte ska tas i land för vidare transport. Mycket kan återvinnas.

ANNONS

Kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) är ordförande i styrgruppen för projektet Ren kustlinje.

–Detta är en funktionell arbetsbåt som ska tåla en hel del. Utbildning är en viktig del av detta, av förare men också i säkerhet. Det är till exempel viktigt att veta hur olika material ska hanteras.

Så nu kan vi räkna med en renare miljö utmed kusten i sommar?

–Det är ju tyvärr så att problemet inte lär försvinna på några år även om vi jobbar på alla fronter. Men båten är en väldigt bra sak och de som arbetar med den är taggade, säger Mats Abrahamsson.

ANNONS