Året runt. Tommy Olofsson driver tillsammans med sonen Martin en verksamhet där båtarna kommer till användning på olika sätt året runt.
Året runt. Tommy Olofsson driver tillsammans med sonen Martin en verksamhet där båtarna kommer till användning på olika sätt året runt.

Tommy kombinerar fiske med turistupplevelser

Med ett ben i yrkesfisket och det andra i turismen, har Tommy Olofsson tillsammans med sonen Martin Olofsson byggt upp en verksamhet där båtarna används året runt. Inför sommaren blir det allt mer betoning på turerna i skärgården.

ANNONS
|

Trots att det har varit en nedåtgående trend för yrkesfisket i decennier och oro inför framtiden för hur det ska gå med den traditionella kustnäringen finns det unga som fortfarande vågar satsa.

Själv valde Tommy Olofsson en annan väg, inom industrin, och jobbade länge på raffinaderiet i Lysekil. Detta trots att flera generationer tidigare hade varit fiskare.

Sonen Martin återupptog dock familjetraditionen och har jobbat med fiske i hela sitt vuxna liv.

–Farfar gillade det inte riktigt för han såg ju åt vilket håll det gick med det småskaliga fisket. Det finns några eldsjälar men det byggs inte på underifrån, säger Tommy Olofsson.

ANNONS

De har flera båtar vid kajen i Hasselösund, vilket är en lugnare del av Smögen än det som turisterna oftast förknippar turistmetropolen med, som kan användas till utflykter av olika slag. Det kan vara kräftfiske, makrillfiske, hummersafari eller rena skärgårdsturer. Behövs det förstärkning så känner de andra båtägare som kan ställa upp och hjälpa till.

–Den största gruppen som vi har haft var med 60 personer och då fick vi ha fem båtar.

För att ha ytterligare ben att stå på ekonomiskt än yrkesfisket och båtcharterturerna så finns det också utrustning ombord, åtminstone på en av de båtar som för tillfället ligger i hamn, som kan användas för diverse entreprenadjobb.

Även om Smögen är känt både nationellt och internationellt som besöksmål så kan det geografiskt också beskrivas som en liten avkrok utmed kustremsan. Den fasta befolkningen är inte speciellt stor och det finns en utmaning för samhället i att få ekvationen med arbetstillfällen, skatteintäkter, allmän service och befolkningsutveckling att gå runt.

–Det är nödvändigt med samarbete på alla sätt, mellan oss som har båtar och med olika boendeanläggningar som hotell och campingplatser. Vi är bara en liten del av brickan för att kunna erbjuda gästerna ett helt paket, säger Tommy Olofsson.

ANNONS

Ett exempel på det är Skaldjursresan, som Bohusläningen skrev om hösten 2015, där turfiskare från Sotenäs fanns med i ett utbyte med kollegor från Lofoten just för att sprida hur man jobbar här i Bohuslän med att utveckla en näring där det traditionella fisket och upplevelser för turister kombineras.

ANNONS