Klasskompisarna Kristina Einarsson, Rebecka Alveborg och Alice Johansson tycker att traditionen med skolavslutning i Kungshamns kyrka ska fortsätta.
Klasskompisarna Kristina Einarsson, Rebecka Alveborg och Alice Johansson tycker att traditionen med skolavslutning i Kungshamns kyrka ska fortsätta.

Traditionen med skolavslutning i kyrkan bryts

I ”alla år” har skolavslutningen för högstadieeleverna på Sotenässkolan hållits i Kungshamns kyrka.Men nu kan traditionen komma att brytas.Orsaken är den nya diskrimineringslagen.

ANNONS
|

– Vi vill ha kvar traditionen. Rektorn har fått spel, tycker Rebecka Alveborg, som går i klass 7a och är engagerad i elevrådet.

Frågan om var eleverna på Sotenässkolan ska ha sin avslutning har blivit föremål för en het diskussion i Sotenäs. För några dagar sedan startades en grupp på Facebook, där man kan gå med om man tycker att skolavslutningen ska hållas i kyrkan. Gruppen har redan fler än 150 medlemmar.

– Det är skillnad på att ha en kristen avslutning och på att ha avslutning i kyrkan, säger Rebecka Alveborg.

– Förut har man löst det så att om någon inte kan gå i kyrkan har de haft en egen avslutning, säger Alice Johansson, som även hon är engagerad i elevrådet.

ANNONS

Bakgrunden till att ändra traditionen med skolavslutning i kyrkan hör samman med att rektorerna på Sotenässkolan fått ett uppdrag från förvaltningschefen. Uppdraget har varit att titta på hur skolavslutningen ska ordnas utifrån de direktiv som finns i såväl skollagstiftningen som den nya diskrimineringslagen.

Rektorerna har då kommit fram till att skolavslutningen ska ordnas i Tångenparken.

– Vi har riktlinjer från do (diskrimineringsombudsmannen) som vi måste följa. De anger att skolans verksamhet ska vara öppen för alla. Det gäller även traditioner. Och tittar man vad Skolverket säger så är skolavslutningen en del av den ordinarie undervisningen, säger Mats Aronsson, tillförordnad rektor på Sotenässkolan.

Alice Johansson berättar att det pågår namninsamlingar även på skolan för att bevara traditionen med skolavslutning i kyrkan.

– De allra flesta har skrivit under. Det är ändå vi elever som har avslutning och då tycker vi att de som bestämmer ska lyssna på det de flesta av oss vill. Och det är bra att ha avslutningen i kyrkan. Där får alla plats. Många äldre vill också bevara traditionen med skolavslutning i kyrkan.

Förvaltningschefen Christina Gustafsson konstaterar att direktiven i den nya diskrimineringslagen nu ställs på sin spets.

– Det här är en svår fråga, som ägs av rektorerna. Lagen har fattats av regering och riksdag och vi måste följa lagstiftningen. Jag förväntar mig att nämnden står bakom detta. Det här är en icke-fråga för politikerna.

ANNONS

Den 1 januari 2009 trädde en ny diskrimineringslag i kraft. Samtidigt inrättades en ny myndighet, Diskrimineringsombudsmannen, som ska ha tillsyn över att lagen följs.

Den nya lagen innehåller bland annat två nya diskrimineringsgrunder och diskrimineringsförbudens omfattning har vidgats till att omfatta fler samhällsområden.

I den nya lagen gäller förbudet mot diskriminering inom i princip alla samhällsområden och för samtliga diskrimineringsgrunder.

I den nya lagen har också skyddet utökats till att omfatta diskriminering på samhällsområden där förbud inte gällt tidigare. De nya områdena är; allmän sammankomst och offentlig tillställning, värnplikt och civilplikt, offentlig anställning samt all utbildningsverksamhet.

ANNONS