Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Två kilo sötchock redo för världen

Pandaungarna Dobby och Luna är på gång. Efter två månader ensamma med mamma börjar de nu titta ut genom holken.

På midsommardagen föddes de röda pandaungarna Dobby och Luna på Nordens ark. Sedan dess har personalen lämnat dem i fred tillsammans med mamma för lugn och ro.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Men häromdagen var det dags för bland annat vägning. 0,9 respektive 1,0 kilo blev resultatet på vågen. En vuxen panda väger runt 5 kilo.

– Det är väldigt mycket päls och de är fluffiga. De ser ut som pandor med tydligt barnsliga drag. De är jättefina och jättestarka redan nu, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef.

Är de då svåra att gosa med?

– Ja, det är faktiskt helt omöjligt för de är starka och jätteduktiga på att klättra och hålla sig kvar.

Att de båda ungarna, en hona och en hane, väger ungefär lika mycket är ett gott tecken, menar Ewa Wikberg.

– Det betyder att ingen av dem är svag, sjuk eller eftersatt på grund av sämre konkurrens. De mår bra båda två.

Efter två månader har de börjat röra på sig mer och mer.

– De är fortfarande inte så stadiga att de lämnar holken själva. Men de har börjat titta upp och de är nyfikna på omvärlden på ett jättetydligt sätt. Jag är säker på att om någon vecka kommer de börja lämna holken till mammans stora förskräckelse, säger Ewa Wikberg.

Fakta: Röd panda

Ett rovdjur som förekommer i bambuskogar i södra Himalaya på 2 200–4 800 meters höjd. Den är inte närbesläktad med vare sig katter, björnar eller jättepanda och placeras idag som ensam art i familjen Ailuridae.

Kännetecknas av en orangebrun päls på ryggen, rödvita mönster på huvudet som liknar en ansiktsmask samt en ringad svans i orangebrunt och orangevitt.

Är allätare, men växtdelar utgör huvuddelen av födan. Individerna lever utanför parningstiden ensamma och kan bli 8 eller sällan 10 år gamla.

Fiender utgörs av snöleoparden, mårddjur och människor. I vissa delar av sydvästra Kina jagas arten för pälsens skull. Dessutom hotas den genom förstöringen av levnadsområdet.