Bild: TT
Bild: TT

Undermåliga slöjdsalar kräver miljonupprustning

Slöjdsalarna klarar inte moderna säkerhetskrav. En halv miljon kronor anslås för att komma till rätta med bristerna. Till att börja med.

ANNONS
|

Helt klart är att pengarna inte kommer att räcka speciellt långt för det rör sig om fyra slöjdsalar i kommunen där underhållet är rejält eftersatt: Hunnebostrands skola, Smögens skola, Kungshamns skola och Sotenässkolan.

En motsvarande upprustning i Lysekils kommun kostade enligt uppgift 1,3 miljoner kronor per slöjdsal. Totalt skulle det i så fall behövas 5,2 miljoner kronor i Sotenäs.

Utgångspunkten för att frågan har kommit upp på dagordningen är Arbetsmiljöverkets regler och till bakgrunden hör bland annat att maskinparken i salarna är så pass gammal att den inte skulle klara av en säkerhetsbesiktning. Det är till och med så, enligt beslutsunderlaget, att undervisning inte längre kan bedrivas i enlighet med gällande kursplaner.

ANNONS

Och det talas inte bara om maskinsäkerhet, åtgärder måste även vidtas för bättre luftkvalitet.

Ett sätt att få ner investeringskostnaderna med 600000 kan enligt redovisningen från förvaltningschef Lars Bennersten vara att låta eleverna på Smögens skola ha slöjd i Kungshamn från och med årskurs fyra.

Utbildningsförvaltningen har målsättningen att genomföra huvuddelen av åtgärderna senast under sommaren 2018 men 500000 kronor räcker till att innan dess vidta de mest akuta skyddsåtgärderna.

I samband med denna första summa som beviljas uppmanar kommunstyrelsen också utbildningsnämnden att undersöka möjligheterna till statsbidrag.

ANNONS