Utredning om brukare tvånginjicerades

En ur personalen har polisanmält kommunen.

ANNONS
|

– Det andas 70-tal tycker jag och visar på ett synsätt på människor som inte är bra, säger Carl-Johan Starck, som är nattsjuksköterska i kommunen och som jobbade skiftet efter det som hände förra året.

I december månad gjorde en chef på kommunen en anmälan enligt Lex Sarah. Det gör den när det skett ett missförhållande eller funnits risk för ett missförhållande inom socialtjänsten.

I anmälan står det att brukaren var självdestruktiv och spärrade sin dörr. Personal tog bort dörren in till brukaren. Hen remitterades till psykakuten på NÄL. Men där fick hen inte stanna utan brukaren kom tillbaka till boendet.

ANNONS

I anmälan har kommunen tagit upp en tvångsinjicering vid ett tillfälle och att bältning i stol ordinerades vid ett annat. Det står att personal höll om personens handleder när de injicerade hen med medicin.

Enligt ansvarig chef är det inte klarlagt att brukaren bältades eller injicerades med tvång.

– Vi är inte klara med utredningen och vad som egentligen hände. Anmälan är skriven om att det finns en misstanke om att det skett och vi måste göra fler intervjuer innan vi kan säga vad som hänt eller inte. Vi använder inte bälten och bedriver inte tvångsvård, säger Nina Roos som är förvaltningschef på omsorgsförvaltningen.

Men nu har Carl-Johan Starck polisanmält kommunen.

– Man agerar inte på det här viset. Det är att förnedra en människa att plocka ned dörren. Det var ju insyn till personens lägenhet och där kunde hen ha varit naken. Och att avdelningen ens äger bälten. Människan var ju blåmelerad efter tvångsinjiceringen, säger han.

Att blåmärken på brukarens armar kommer från det tillfället menar ansvarig chef inte är klarlagt ännu.

Om någon vecka ska IVO, inspektionen för vård och omsorg lämna besked om de tycker att kommunen gjort tillräckligt med åtgärder efter det som hänt. Carl-Johan Starck tycker att det skulle ha gjorts en utredning efter en Lex Maria-anmälan också.

ANNONS

– Jag tycker inte att man sett tillräckligt allvarligt på tillbudet och därför vill jag att polisen utreder om det rör sig om till exempel ett egenmäktigt förfarande eller olaga tvång, säger nattsjuksköterskan Carl-Johan Starck.

Nina Roos på omsorgsförvaltningen berättar att de har övervägt att polisanmäla sig själva men inte gjort det. När Bohusläningen pratar med henne är det första gången hon hör att någon annan polisanmält. Att det inte gjordes en utredning efter Lex Maria-anmälan förklarar hon med att medicinskt ansvarig sköterska gjorde bedömningen att det inte var en vårdskada. Men i övrigt vill hon inte säga mer om händelsen.

– Jag kan säga att den här personen har det tryggt och bra i vårt boende och de anhöriga är underrättade, säger Nina Roos.

Men hade brukaren det bra vid de här tillfällena?

– Jag tänker inte kommentera den enskilda händelsen. Det vi gör nu är att se till att kompetenshöja personalen och hur de ska agera i sådana här svåra situationer när en brukare mår väldigt dåligt, svarar hon.

På IVO kan man begära att kommunen ska göra en Lex Maria-utredning men nu inväntar de på myndigheten kommunens egen utredning.

Nina Ross håller inte med sjuksköterskans kommentarer om att det som hänt skulle handla om dålig människosyn eller förnedring.

ANNONS

– Vår personal har ett stort engagemang i sitt uppdrag. Jag har inga synpunkter på att man gjort en polisanmälan utan vårt huvudfokus nu är att se till att den enskilde känner sig trygg och får en god vård och omsorg och att personalen får kompetenshöjning och att de känner att de kan vara trygga i vad man gör i en sådan här situation, säger hon.

ANNONS