Värmekameror nya brandvakterna

Avancerade värmekameror som genast känner av om det börjar brinna. Det har Sotenäs kommun investerat i på Smögen – kanske som första kommun i landet.

ANNONS
|

– Förr var det brandvakter uppe i torn i städerna som spejade, nu är det det här som är det nya. Det har gått lite tid däremellan, säger Peter Bergman, räddningschef i Sotenäs kommun, med ett skratt.

Den första februari installerades de två värmekamerorna på Smögen, som genom att läsa av temperatur och med hjälp av avancerade algoritmer som känner igen utseendet på en flamma eller låga, kan upptäcka om det brinner.

I så fall skickas ett larm direkt till räddningstjänstens station i Kungshamn, som kan se på en monitor för att avgöra omfattningen på branden.

Tekniken har använts i Norge under en tid, men Sotenäs är förmodligen först i Sverige med att använda den här typen av modern brandövervakning, tror Peter Bergman.

ANNONS

Och det finns god anledning att stärka brandskyddet av de kulturhistoriskt värdefulla träbyggnaderna på Smögen. 2012 härjade en häftig brand på Donsö i Göteborgs södra skärgård, som förstörde 22 sjöbodar och ett större boningshus, enligt medierapporteringen från händelsen.

– Vi är väldigt glada över att det här är gjort, det är väldigt positivt ur säkerhetssynpunkt för hela gamla delen av Smögen, säger Peter Bergman.

ANNONS