Strandad. Tandvalen upptäcktes i slutet av juli längst in i Åbyfjorden, nära Nordens ark. Nu är den borta och ingen vet vart den har tagit vägen.
Strandad. Tandvalen upptäcktes i slutet av juli längst in i Åbyfjorden, nära Nordens ark. Nu är den borta och ingen vet vart den har tagit vägen.

"Valen kan ligga där i flera år"

Många vill nu se valen som strandat i Åbyfjorden. Men det är ingen brådska - valen kan bli kvar i många år. – Beroende på ålder och storlek kan det ta flera år innan den försvinner, säger valexperten Svante Lysén.

ANNONS
|

Det var på söndagseftermiddagen som Jan Pålsgård var vid Åbyfjorden, mitt emellan Sotenäs och Lysekil, för att spana efter örn. Men han upptäckte i stället något helt annorlunda. En död val hade strandat i fjorden, och på valen satt en havsörn och åt från kadavret.

Enligt Svante Lysén, valexpert på Naturhistoriska museum i Göteborg, kan valkadavret vara ett par veckor gammalt.

– Det ser ut som en grindval utifrån fenorna och tänderna. Och utifrån bilden ser det ut som om överhuden har försvunnit. Och då tror jag att den har varit död i tre veckor, åtminstone ett par, säger han.

ANNONS

I juni kämpade en grindval för sitt liv i Kungshamn, där den fastnat i en hamn. Troligen hade valen sökt sig in emot land eftersom den var sjuk. Men om det rör sig om samma val som nu har strandat i Åbyfjorden kan man inte säga.

– Det är nog inte helt omöjligt. Man uppskattade valen i Kungshamn till 4-5 meter lång, det kan mycket väl vara samma val som nu hittats, säger Svante Lysén.

Flera personer har nu sneglat extra ut över Åbyfjorden för att få se en skymt av valen. Och enligt Svante Lysén kommer valen bli kvar där ett tag. I början av 2000-talet genomfördes en undersökning om hur lång tid det tar för naturen att ta hand om ett valkadaver. Vissa åts upp på ett par år, andra låg kvar efter tio år.

– Ungvalar försvinner rätt snabbt. Däremot var det en urgammal grindval som låg där i tio års tid. Det hände väldigt, väldigt sakta. Men den grindvalen var stor, nästan tio meter lång, säger Svante Lysén.

Och om havsörnen som sågs äta på valkadavret säger Lysén så här:

– Det är rätt roligt att havsörnen kommit. Normalt brukar den vara här längs kusten under vintern. Vi har väntat på att den ska häcka.

ANNONS
ANNONS