Tydliga regler. reglerna om vite om man säljer huset inom tio år är för att förhindra spekulation.
Tydliga regler. reglerna om vite om man säljer huset inom tio år är för att förhindra spekulation.

Villaägarna: "Kan hända mycket på tio år"

Reglerna är till för att förhindra spekulation. Men vite kan även drabba dem som säljer av helt andra skäl – och kommunen har starkt stöd i lagstiftningen, visar tidigare rättsfall.

ANNONS
|

För fem år sedan avgjordes ett mål i hovrätten, där två privatpersoner överklagat det beslut om vite som fattats av Tanums kommun. Personerna hade då drabbats av ekonomiska svårigheter och tvingades sälja huset innan det gått fem år – och bröt därmed mot avtalet med kommunen.

Men trots att det konstaterats att försäljningen inte gjordes i spekulationssyfte, fann hovrätten att vitet inte var orimligt, och personerna tvingades betala 200 000 kronor till kommunen.

I Sotenäs gäller dubbelt så lång tid som i Tanum innan man få sälja en tomt. Och om syftet med reglerna är att motverka spekulation, är tio år en ganska lång tid, anser Tomas Söderblom, förbundsjurist på Villaägarnas riksförbund.

ANNONS

– Om jag får ha en personlig åsikt så kan jag i och för sig tycka att fem år kanske är mer rimligt. Det kan hända mycket på tio år, säger han apropå att många äktenskap slutar i skilsmässa.

I Sotenäs pågår just nu en översyn av kommunens regler för tomtkön, ett arbete som ska göras varje mandatperiod. Vad den skulle kunna landa i vill Sotenäs kommunalråd Mats Abrahamsson inte spekulera i.

2011 var senast man gjorde några ändringar, och då anpassades reglerna så att vitesbeloppet trappas ned ju längre tid som gått.

De reglerna gäller dock inte för Dan och Rebecca (se artikel ovan), eftersom de köpte sin tomt 2008.

ANNONS