Ska utformas.Tanken är att Stenens hus ska placeras på Udden i Hunnebostrand.
Ska utformas.Tanken är att Stenens hus ska placeras på Udden i Hunnebostrand.

Nu ska planen för Stenens hus tas fram

Nu tas ett stort steg mot bygget av ett Stenens hus i Hunnebostrand. Projektet har nu fått bidrag till en fördjupat förstudie som ska utmynna i flera färdiga alternativ.

ANNONS
|

– Det märks ju på alla inblandade att man är väldigt glad över att det här lossnat och gett möjligheter för att ta nästa steg, säger projektledaren Peter Anderzon.

Drygt 400 000 har projektet tilldelats från Leader som finansieras av EU. Det är pengar som ska läggas på en fördjupat förstudie som ska leda fram till flera olika förslag på hur Stenens hus ska se ut.

– Det är många saker som ska möta upp, från att vara det internationella besöksmålet och tillika starkt lokalt förankrat. Det ska också vara en del i den stolta traditionen inom stenhuggeri som finns. Det ska inte bara vara historia utan även en betoning på nutid och framtid, säger Peter Anderzon.

ANNONS

Platsen för Stenens hus är på Udden i Hunnebostrand och den förstudie som nu satts igång ska ge svar på allt ifrån placering, funktioner och utseende.

– Det är mycket som ska med och därför är det viktigt i det här stadiet att vara öppen och inte låsa sig för tidigt, det är en stor satsning. säger Peter Anderzon och understryker att det inte bara handlar om ett museum.

Som Bohusläningen skrev i höstas hade man diskussioner om att den välkände viltmarksarkiteken Todd Saunders på påtänkt i projektet. Nu när den fördjupade förstudien startar har man nu format ett uppdrag till Todd Saunders och hans arkitektfirma.

– Han har speciell kompetens av att samla in naturen och läget, det tycker vi är oerhört väsentligt.

Todd Saunders är mest känd för hotellet Fogo Island Inn i Newfoundland, som fått stor uppmärksamhet och även berättats om i en dokumentär på SVT.

Han ska nu arbeta fram ett par alternativ på hur Stenens hus ska utformas. Planen var att de skulle vara klara till uställningen Uddenskulptur 2017 men nu väntas de vara klara till augusti i år. Därefter ska skisserna ställas ut och Sotenäsborna ska få säga sitt.

– Vi ska engagera invånarna i Hunnebostrand och besökare. Vi tycket det är jätteviktigt att få deras synpunkter, det handlar faktiskt om att ge tillbaka den här biten av natur till invånarna på Sotenäset

ANNONS
ANNONS