Nu öppnar den första telefonlinjen för våldsutövare i Sverige. Arkivbild.
Nu öppnar den första telefonlinjen för våldsutövare i Sverige. Arkivbild.

Öppnar första telefonlinjen för våldsutövare

Över 12 000 misshandelsbrott med våld i nära relationer anmäldes 2017. Nu inrättas den första telefonlinjen som riktar sig till vad som beskrivs som grundorsaken – våldsutövarna.

ANNONS
|

- I de flesta fall handlar det om män och hjälper vi mannen så hjälper vi hela familjen, säger Ulf Calvert, terapeut vid Manscentrum.

Våld i nära relationer anses vara ett utbrett problem i Sverige och den 4 februari drar projektet "Välj att sluta" i gång. Det drivs av länsstyrelserna i Stockholm och Skåne samt Manscentrum.

Telefonlinjen riktar sig till dem som utövar våld för att få dem att förändra sitt beteende. De som ringer linjen kommer att tas emot av erfaren personal på Manscentrum för att få hjälp och stöd att påbörja behandling. Organisationerna bakom projektet menar att man inrättar telefonlinjen för att fokusera på "grunden till problemet" – våldsutövarna.

ANNONS

"Väldigt skamfyllt"

- Tidigare har man fokuserat på de som blivit utsatta, och det tycker jag är bra och det ska man fortsätta med, men för att skapa en förändring måste man fokusera på utövarna och få dem att gå behandling, säger Ulf Calvert.

Över 12000 misshandelsbrott där gärningspersonen var närstående anmäldes i Sverige år 2017. Främst är det män som slår kvinnor, säger Calvert. Telefonlinjen är anonym för att så många som möjligt ska våga höra av sig om något som är svårt att berätta om.

- Det gör det lättare att ringa och prata om något som är väldigt skamfyllt, säger han.

Linjen startas som ett pilotprojekt och riktar sig därför endast till boende i Skåne och Stockholmsområdet. Om tre år kommer projektet att utvärderas för att se om en nationell telefonlinje kan inrättas. Men om någon ringer utanför länsgränserna är inte det hela världen, utan personalen kommer att försöka hjälpa även dem till förändring och behandling.

ANNONS

Kunde kommit tidigare

Eftersom telefonlinjen är anonym kommer syftet inte vara att anmäla brott, enligt Ulf Calvert.

- Finns det ett pågående grovt brott och om det förekommer våld mot barn försöker vi att prata med personen i fråga för att få dem att kontakta socialtjänsten. Är det något som är väldigt allvarligt så får vi ringa polisen.

Inspiration till idén kommer från en telefonlinje i London som funnits i 15 år. Personal i det projektet har varit med och utbildat personalen i Sverige. Christina Ericson på länsstyrelsen i Stockholm, som länge arbetat med de här frågorna, hade gärna sett att telefonlinjen inrättats tidigare. Hon tror att många kan få hjälp.

- Det är först nu som man verkligen börjat tänka mer runt behandling, för det räcker inte med att skydda och stötta brottsoffret. Det finns även olika uppfattningar om vad som bör göras för att minska våldet. Vissa tycker snarare att det bör markeras mot ett felaktigt beteende och att fokus inte ska ligga på behandling. Men vi vill inte polarisera i det här projektet utan vi är jätteglada för att telefonlinjen blir verklighet, säger Christina Ericson.

ANNONS
TT
Fakta: "Välj att sluta"

Projektet är ett samarbete mellan länsstyrelsen Stockholm, länsstyrelsen Skåne och Manscentrum. Telefonlinjen riktar sig till personer i Stockholm och Skåne.

Telefonnumret till ”Välja att sluta” är 020–555 666.

På hemsidan valjattsluta.se kommer det att finnas information om var man kan vända sig för att få hjälp att ändra ett våldsamt beteende.

Källa: Välj att sluta

ANNONS