Över tusen politiker skriver under ett upprop i kölvattnet av metoo-kampanjen. Arkivbild.
Över tusen politiker skriver under ett upprop i kölvattnet av metoo-kampanjen. Arkivbild.

1 300 politiker i upprop om sexövergrepp

1 300 kvinnor inom politiken går nu ut i ett upprop mot sexism och sexuella trakasserier som publiceras i Svenska Dagbladet. Övergrepp och våldtäkter ska ha begåtts av Sveriges politikerelit.

ANNONS
|

Bland kvinnorna ingår riksdagsledamöter, ministrar, EU-parlamentariker och ungdomsförbundstoppar. Det handlar om allt från olämpliga beröringar, ovälkomna kyssar till misstänkta våldtäkter.

Uppropet startade som en grupp på Facebook där vittnesmålen samlades under rubriken "I maktens korridorer". Vid starten hade den runt 200 medlemmar. Nu har den över 5100.

Lena Rådström Baastad (S), partisekreterare, Maria Leissner (L), före detta partiledare, Maj-Lis Lööw (S), före detta statsråd, Ida Drougge (M), riksdagsledamot och Birgitta Ohlsson (L), riksdagsledamot, är några av namnen som skrivit under uppropet.

Lämnade politiken

”Jag var 15 år och blev våldtagen av en kille som satt i förbundsstyrelsen i ungdomsförbundet. Han skickade blommor som ursäkt. När jag skrev att det han gjort var olagligt och funderade på att anmäla honom gick han till förbundsstyrelsen och berättade. De förklarade att de hade fullt förtroende för honom", lyder ett av vittnesmålen.

ANNONS

Anna Troberg, som var partiledare för Piratpartiet 2011-2014, är en av kvinnorna som skrivit under uppropet. Hon beskriver i ett inlägg på Facebook att "gränslösa män" och sexuella trakasserier var den enskilt största anledningen till att hon lämnade politiken.

- Det fanns ju andra aspekter också, men de här händelserna var största anledningen till att jag lämnade. Man vill försöka förändra, göra saker bättre, men om man över tid märker att saker bara blir värre så är det inte ett ställe man vill vara på och det är inget man vill locka andra till, säger Anna Troberg till DN.

Löfven: Jag är bestört

Kvinnorna frågar sig varför politikens män får fortsätta med sina beteenden, utan att någon reagerar.

"Det är inte försent för partierna att välja bort olämpliga kandidater som gått över gränsen", skriver de i uppropet.

- Jag är bestört, säger statsminister Stefan Löfven (S) om de berättelser som nu kommer fram.

ANNONS

- Vi visste att problemet fanns, men jag tror ingen kunde föreställa sig omfattningen.

Löfven uppmanar kvinnor att polisanmäla om de utsatts för ett brott. Och samhället i stort behöver en seriös debatt på alla nivåer, i alla sektorer.

Macron: Domarnas jobb

- Vi behöver information och diskussion i våra skolor, så att pojkar lär sig vad det innebär att vara en man, säger Löfven på en pressträff som han höll tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Löfven säger också att den del av problemet beror på den beroendeställning som kvinnor hamnar i.

- Ni är inte ensamma om dessa problem, vi har exakt de samma, säger Macron och fortsätter:

ANNONS

- Vi behöver en öppen debatt, men vi måste undvika att den tar över domarnas och rättsväsendets jobb.

TT
ANNONS