Alla rödgröna i Afghanistansamtal

ANNONS
|

De rödgröna ledarna träffades i dag för att diskutera de fortsatta samtalen med regeringen om ett förlängt mandat för den svenska Afghanistanstyrkan.

Enligt Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand är man överens med regeringen om att, i fall det blir förhandlingar, alla tre rödgröna partier ska vara med.

Wetterstrand ser inget konstigt i att alla tre rödgröna partierna deltar i förhandlingarna.

- Det var också det som Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt kom överens om efter de samtalen i går, att förhandlingarna kommer att ske med tre partier från vår sida. Det är inte särskilt traumatiskt. Jag tror snarare att det är strategiskt även från deras perspektiv att man samtalar med oss alla tre, om syftet är en sjupartiuppgörelse, säger hon.

Enligt Vänsterpartiledaren Lars Ohly vill de rödgröna veta mer om hur regeringen tänker sig en kompromiss, innan de beslutar att inleda förhandlingar. De tre oppositionspartierna har därför utsett representanter som tillsammans med företrädare för regeringen ska gå igenom vad denna kan tänkas gå med på. Detta ska ske i helgen.

ANNONS

I sonderingsgruppen ingår Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman Hans Linde samt sannolikt Miljöpartiets försvarspolitiker Peter Rådberg.

Enligt Wetterstrand vill regeringen ha en överenskommelse klar innan Afghanistanpropositionen läggs fram i riksdagen den 4 november. Alternativet skulle vara att nå en uppgörelse senare när propositionen behandlas i riksdagens utskott. Riksdagen fattar beslut först i mitten av december.

- Det är ju regeringen som har pressen på sig. De vill ju väldigt gärna lägga fram en proposition de vet har stöd i riksdagen. Vi känner inte att vi har den pressen på oss på samma sätt. Ur vårt perspektiv kan vi tänka oss att, om det inte går nu, så har vi diskussioner i utskotten. Det är ju lite regeringens sak att få det klart så snabbt som möjligt.

Ohly bedömer att de rödgröna på måndag kan ta ställning till om konkreta förhandlingar ska inledas.

- Vi tycker inte att regeringen ännu visat tillräckligt mycket av beredvillighet att diskutera en förskjutning i vår riktning, men vi har sett tendenser till det. Det skulle vara dumt att stänga en dörr i det här läget.

Varken Ohly eller Wetterstrand vill gå in på vad regeringen hittills erbjudit.

- Vi kommer inte att ge er någon information om de sakpolitiska frågorna, eftersom vi inte tror att det gynnar förhandlingarna, sade Wetterstrand till journalisterna som väntade utanför Socialdemokraternas riksdagskansli.

Vänsterpartiet är det parti bland de rödgröna som varit mest kritisk till den militära insatsen. På frågan om det kan bli så att S och MP gör upp med regeringen på egen hand, svarade Ohly:

- Nej så kan det inte bli.
ANNONS