Alliansens partiledare, Ebba Busch Thor (KD Jan Björklund (L) Annie Lööf (C) ) och Ulf Kristersson (M) vid en pressträff efter besöket på det persiska äldreboendet Persikan i Kista.S
Alliansens partiledare, Ebba Busch Thor (KD Jan Björklund (L) Annie Lööf (C) ) och Ulf Kristersson (M) vid en pressträff efter besöket på det persiska äldreboendet Persikan i Kista.S

Alliansen vill se tillståndsplikt i välfärden

Regeringen vill i praktiken förbjuda fristående verksamhet inom skola och omsorg, anser Alliansen. Vid ett gemensamt besök på äldreboendet Persikan i Kista upprepade Alliansledarna kritiken mot regeringens planer på att införa vinsttak i välfärdssektorn.

ANNONS
|

- Man ska i praktiken förbjuda fristående verksamhet i skola och omsorg som Persikan här. Det är ägnat att förstöra valfriheten, säger Moderatledaren Ulf Kristersson om regeringens planer på att införa vinsttak.

Centerledaren Annie Lööf anser att regeringen går åt helt fel håll.

- Det sätter valfriheten på sin spets, valfrihetens vara eller inte vara. För att ha valfriheten måste man naturligtvis ha olika verksamheter att välja mellan. Det är en fundamental självklarhet att få välja sin egen omsorg, säger hon.

ANNONS

Risk för brist

Liberalernas ledare Jan Björklund anser att regeringen agerar som om privata företag vore en marginell företeelse.

- Det är de inte. 45 procent av alla besök på en vårdcentral sker på privata vårdcentraler, 50 procent av alla besök hos husläkare. 340000 elever går i fristående skolor, det är var femte elev. De privata alternativen är centrala delar av den svenska välfärden, säger han.

Skärpta krav

Alliansparterna vill i stället se nationella kvalitetskrav för samtliga verksamheter inom välfärden som ska utgå från resultat och utfall. Man föreslår också att en generell tillståndsplikt och ägar- och ledningsprövning införs för hela välfärden.

Det ska gälla för att få bedriva skola, hälso- och sjukvård, omsorg och verksamhet inom socialtjänst och LSS. För offentlig verksamhet ska ledningsprövning införas och för fristående verksamhet ledningsprövning och ägarprövning.

Ser inte problemen

För att komma tillrätta med kvalitetsbrister vill Allianspartierna också se skärpta sanktioner, även de för såväl offentlig som fristående huvudmän.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) anser att de borgerliga partiledarna inte följer sina väljare.

- Det är problematiskt att de borgerliga partierna har ett sådant avstånd till sina egna väljare i den här frågan om att resurser avsedda för skolan och välfärden ska gå till bättre undervisning och fler lärare och undersköterskor i stället för orimliga vinster, säger han till TT.

ANNONS

- Det enda nya beskedet är att Moderaterna nu backar från sitt tidigare besked om att vinster i vissa situationer kunde begränsas, det verkar inte finnas några sådana förslag här. Tvärtom är det väldigt tydligt att man inte ser problemen med vinstläckaget från svensk skola och välfärd, säger Shekarabi.

TT

Fakta: Reepalus förslag

Privata välfärdsföretag måste söka tillstånd innan de kan få del av skattepengar.

Tillstånden ska beviljas av Skolinspektionen och av Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Med tillstånden kan företagen konkurrera om att få utföra offentliga välfärdstjänster

Tillståndet innebär att företaget omfattas av en vinstbegränsningsregel.

Den sätter ett tak för rörelseresultatet och därmed hur mycket vinst som ägarna kan ta ut.

Taket motsvarar en procentsats på företagets operativa kapital.

Procentsatsen är sju procent, samt statslåneräntan.

Operativa kapitalet är de tillgångar som finns i verksamheten, till exempel aktiekapitalet och upplånat kapital.

Enligt utredningen så är välfärdsföretagens snittavkastning på operativt kapital 47 procent.

Det kan jämföras med 10 procent i tjänstesektorn i stort.

Brott mot tillståndet ska kunna bestraffas med en sanktionsavgift.

Sanktionsavgiften ska som högst kunna vara fem procent av företagets omsättning.

Utredningen räknar med att förslagen kan införas 1 juli 2018.

Källa: Välfärdsutredningen SOU 2016:78

ANNONS