Annie Lööf vill släppa fram Stefan Löfven

Annie Lööf har meddelat att Centerpartiets ledning rekommenderar Stefan Löfven som statsminister, efter att C, L, MP och S träffat en överenskommelse. Moderatledaren Ulf Kristersson beklagar beskedet.
– Om dagens besked blir verklighet spräcker C och L Alliansen, säger Ulf Kristersson.

ANNONS
|

Annie Lööf lämnade beskedet efter att Centerns partistyrelse och riksdagsgrupp diskuterat regeringsfrågan på fredagsförmiddagen.

– Detta är inte lösningen vi helst hade velat se, men det är den bästa möjliga i en svår situation, säger Lööf.

Därför rekommenderar Centerns ledning att partiets förtroenderåd på lördag säger ja till Löfven. Enligt Lööf fanns en överväldigande majoritet i partistyrelse och riksdagsgrupp för den linjen.

Det regeringsalternativ som Centerns ledning säger ja till innebär att S och MP bildar regering. Enligt utkastet till överenskommelse mellan S, MP, C och L ska man samarbeta om budgeten och ett antal politiska frågor.

– Om detta genomförs så kommer det att göra Sverige till ett bättre land, säger Lööf.

ANNONS

LÄS MER: Bönfors (C): Ett bud med mer C-politik

Moderatledaren Ulf Kristersson beklagade Centerns besked under en presskonferens efter Annie Lööfs pressträff.
Moderatledaren Ulf Kristersson beklagade Centerns besked under en presskonferens efter Annie Lööfs pressträff. Bild: Jessica Gow/TT

Slutet för Alliansen

Under en presskonferens en stund senare beklagade Ulf Kristersson (M) beskedet. Enligt honom kan det innebära slutet för Alliansen.

– Om dagens besked blir verklighet spräcker C och L Alliansen. Alliansen finns naturligtvis inte nationellt om ett eller två partier i praktiken blir del av en S- eller MP-regering.

Kristersson påpekar att Centerns förtroenderåd på lördag och Liberalernas partiråd på söndag fortfarande kan besluta om att stödja en borgerlig regering. Om det inte sker så är det, enligt Kristersson, riktigt sorgligt för alla borgerligt sinnade människor i Sverige.

– Det vore ett svek mot alla de väljare som röstade på något av allianspartierna för att få en ny regering och en ny riktning på svensk politik, säger han.

LÄS MER:Lars Hjälmered (M): "Ett riktigt dåligt besked"

Kristersson lovar dock att göra allt han kan för att bevara Allianssamarbeten på lokal nivå, men välkomnar samtidigt väljare som röstat på C och L till ett borgerligt parti "man kan lita på".

Han utesluter att det nu skulle bildas ett konservativt block med M, KD och Sverigedemokraterna. Centerledaren Annie Lööf informerade Kristersson om Centerledningens beslut 27 minuter innan hon presenterade beslutet på en presskonferens.

– Jag blir sällan förbannad. Jag tycker att det är ett riktigt dåligt beslut, säger han.

ANNONS

LÄS MER: Socialdemokraterna får betala ett högt pris för makten

"Det är ett svek"

Även KD-ledaren Ebba Busch Thor är sorgsen och besviken.

– Alla de som röstade på antingen C eller L i tro på att Kristersson var deras statsministerkandidat, och deras löften om att hålla ihop Alliansen, har blivit förda bakom ljuset. Det är ett svek, säger hon.

Även Busch Thor dödförklarar Alliansen på nationell nivå om C och L släpper fram Löfven som statsminister.

– Till sist en uppmaning till alla de som känner ilska eller frustration över den samhällsutveckling som vi har sett, eller C:s besked i dag. Bryt inte ihop, engagera er, ni är varmt välkomna till oss i KD. Det kommer nya och bättre dagar än den här dagen, säger KD-ledaren.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor beklagade Centerpartiets besked och berättade att hon kände sig sorgsen och besviken.
Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor beklagade Centerpartiets besked och berättade att hon kände sig sorgsen och besviken. Bild: Jessica Gow/TT

V hålls utanför

Annie Lööf berättade under presskonferensen att avgörande för Centerledningens val av regering har varit att Sverigedemokraterna inte får inflytande.

– För att en Alliansregering ska kunna regera så krävs SD aktiva gröna ja knapp och den knappen är inte gratis, säger Lööf.

Även Vänsterpartiet kommer att stängas ute. I utkastet står att "denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden".

Utkastet till överenskommelse innebär också ett stopp för V:s hjärtefråga: att begränsa vinsterna i skattefinansierade privata välfärdsföretag. Den så kallade Reepaluutredningen är, enligt Lööf, "begravd med besked".

ANNONS

– Vi har drivit fram en liberal reformpolitik som vi inte sett under de senaste två mandatperioderna, säger Lööf.

Vänsterpartiet skulle dock tillsammans med M, KD och SD stoppa Löfven som statsminister i riksdagens omröstning på onsdag.

– Jag utgår från att alla partier tar sitt ansvar och vill se en regering på plats, säger Lööf.

V ville på fredagseftermiddagen inte kommentera läget.

LÄS MER: Här är de viktigaste S-MP-C-L-förslagen

C-krav uppfyllda

I utbyte mot att släppa fram Löfven som statsminister har Centern och Liberalerna bland annat fått bättre villkor för företagare, som sänkt arbetsgivaravgift, ett breddat rut-avdrag och borttagen värnskatt 2020.

Arbetslöshetsförsäkringen ska, enligt utkastet, reformeras, liksom Arbetsförmedlingen. Där står också att arbetsrätten ska moderniseras, bland annat genom ett tydligt utökat antal undantag från turordningsreglerna vid uppsägning. Den frågan ska dock utredas först.

Utkastet innehåller också åtgärder för att det ska vara lättare att leva på landsbygden. De har, enligt Lööf, varit viktiga för att kunna säga ja till Löfven.

Det handlar till exempel om bättre infrastruktur, fler servicekontor och ett förändrat strandskydd. Ett kraftfullt "bondepaket" aviseras med åtgärder för att underlätta för bönderna. C har också fått igenom krav på att skogsägares äganderätt ska stärkas, till exempel med ökade ekonomisk kompensation när staten inskränker möjligheterna att använda skogen.

ANNONS

Nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas, enligt utkastet. Flygskatten ska vara kvar tills vidare. Fri hyressättning vid nybyggnation ska införas och uppskovsräntan på vinster från bostadsaffärer ska tas bort.

Asyllagen förlängs

Den stramare tillfälliga asyllagen ska förlängas i sommar, men överenskommelsen innebär att rätten till familjeåterförening återställs för alternativt skyddsbehövande. Liberalerna har i utkastet fått gehör för språkkrav för att få medborgarskap. Centern har fått acceptera ett stopp för nya religiösa friskolor.

Socialdemokraterna får påbörja införandet av sitt vallöfte om en familjevecka, det vill säga mer ledighet för föräldrar.

Enligt utkastet ska de fyra partierna även samarbeta om en framtida stor skattereform och en grön skatteväxling.

– Överenskommelsen gör oss inte till ett regeringsparti, men inte heller till ett passivt stödparti för S. Snarare en aktiv liberal motor, säger Lööf.

Liberalerna ska ta ställning till om man ska stödja Löfven eller Kristersson på ett partiråd på söndag.

På frågan om Alliansen nu är död svarar Lööf:

– Vi kommer att fortsätta att vilja ha väldigt goda kontakter med våra Alliansvänner.

Fakta: Det här händer nu

På lördagen är det möte i Centerpartiets så kallade förtroenderåd – med partiföreträdare från olika delar av landet. Nu har C-ledningen, partistyrelsen och riksdagsgruppen, rekommenderat att förtroenderådet säger ja till en regering ledd av Stefan Löfven där Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingår.

På lördagen träffas också Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse. De ska försöka enas om en rekommendation i regeringsfrågan till partirådet med drygt 90 medlemmar i olika delar av Sverige. Partirådet har möte på söndagen som är öppet för medier.

Under måndagen träffar sedan Andreas Norlén, riksdagens talman, de åtta riksdagspartiernas ledare, med början med Löfven klockan 10. På eftermiddagen har Norlén en pressträff inför att han klockan 16 ska läsa upp sitt förslag till statsministerkandidat – Löfven eller Kristersson.

Omröstningen i riksdagen sker sedan på onsdagen, den 16 januari.

TT

ANNONS