LIberalernas partiledaren Jan Björklund ser ett stort Alliansproblem i att Moderaterna öppnat för samarbete med SD.
LIberalernas partiledaren Jan Björklund ser ett stort Alliansproblem i att Moderaterna öppnat för samarbete med SD.

Björklund: "M:s öppning mot SD stort problem"

Moderaternas öppning för samarbete med Sverigedemokraterna är till skada för Alliansen, enligt Liberalernas partiledare Jan Björklund.

ANNONS
|

- Vi har olika åsikter om saker, men det svåraste om jag ska vara uppriktig är att Moderaterna har öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna, säger Björklund i en intervju med TT i Almedalen.

Han säger att det faktum att de fyra borgerliga partierna flera gånger setts bråka inför öppen ridå, om SD, om plan för att komma åt regeringen bland annat, i sig inte behöver vara så allvarligt. Det hände att det bråkades under Alliansens regeringsår också. Men för Liberalerna och Björklund själv är M:s öppning för SD ett stort problem.

ANNONS

Han har offentligt lovat sina två adopterade söner att aldrig medverka till ett samarbete med SD. Han säger att hans löfte också rör hans mamma som flydde från Norge undan Hitlers ockupation.

- Att jag skulle sätta mig att samarbeta med ett parti som anser att mina söner inte kan bli svenska och ett parti som dessutom har sina rötter i den nazism som mamma flydde ifrån, det kommer aldrig att ske, säger Björklund.

Björklund säger att han dock kommer att göra allt vad han kan fram till valet nästa år för att Alliansen ska bli största block och då bilda regering, men utan att bygga det på förhandlingar med SD.

Om det inte går så ser han en möjlighet att Alliansen kan samarbeta med Socialdemokraterna.

När Björklund får en fråga om de offentliga bråken i Alliansen också till en del kan bero på att de andra partiledarna kan vara lite oerfarna, svarar han:

- Nästa fråga, tack.

ANNONS
TT
ANNONS