Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180801-valbonder-725936_se.bhn_1.jpg
C-ledaren Annie Lööf håller pressträff på Tarby gård i Vallentuna norr om Stockholm med anledning av torkan.

Centern vill ge krisbönderna 1,8 miljarder

Centern höjer nu budet för krisstöd till bönderna jämfört med regeringens paket tidigare i veckan: 1,8 miljarder kronor i direkta stöd till ko-, lamm- och växtbönder, och dessutom flera satsningar för att förbättra villkoren för lantbrukarna.

Nu duggar förslagen på krispaket tätt över svenska bönder. Alla partier vill visa sin välvilja i torkan. Både Centerpartiet och KD har presenterat nya förslag för att övertrumfa regeringens förslag om krisstöd på 1,2 miljarder kronor över tre år, och i förra veckan kom även Moderaterna med förslag till åtgärder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Läget för svenska bönder är akut, konstaterade Centerledaren Annie Lööf under ett besök på Tarby gård i Vallentuna på onsdagen.

- Krisen berör hela samhället, vi är beroende av lantbruket både ur civilförsvars-, beredskaps och hälsoperspektiv. Som politiker måste vi göra vårt nu, och därför lägger vi nya förslag som ska förbättra för jordbruket på kort och lång sikt, säger Annie Lööf.

800 miljoner i år

Partiet föreslår en rad åtgärder som enligt Lööf ska verka på både kort och lång sikt. Centern vill ge ett generellt krisstöd till ko-, nöt- och lammbönder samt till dem som sysslar med växtodling. Totalt handlar det om 1,8 miljarder kronor, varav 800 miljoner ska betalas ut i år. Regeringen har avsatt 1,2 miljarder kronor, men utan stöd till växtodlingsbönder.

- Regeringens förslag är bra, men absolut inte tillräckligt. Vi dubblar stödet per djurenhet till 700 kronor och ger också stöd till växtodlare så att hela kedjan fungerar, säger Lööf.

Dessutom vill C att Sverige snabbt ska ansöka om krisstöd från EU och räknar in 2,25 EU-miljarder i sitt totala förslag på 5,3 miljarder kronor.

- Regeringen måste visa ledarskap och agera och uttömma de möjligheter EU kan ge.

I Centerpaketet ingår också bland annat en sänkning av slakteriavgifterna, ett tillfälligt transportbidrag på foder, sänkta kontrollavgifter för slakterier samt höjd återbetalning av dieselskatt. Dessutom vill partiet ge Jordbruksverket 90 miljoner kronor i år för att myndigheten ska få ordning på sitt datasystem, så att stödpengarna till bönderna som släpar efter kan betalas ut.

Finansiering inte löst

När det gäller lantbrukets konkurrenskraft på lång sikt lägger Centern fokus på den gröna omställningen och på att underlätta för export. Men hur krispaketet ska finansieras kan hon inte säga nu.

- Det kommer att vara prioriterat i vår budget, och våra förslag är alltid finansierade.

Centerns förslag imponerar inte på landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). I en skriftlig kommentar hävdar Bucht att viktiga delar av förslagen inte kommer att kunna genomföras "för att det inte följer EU:s regelverk". Enligt Bucht medger till exempel inte EU:s statsstödsregelverk att 800 miljoner kronor kan betalas ut i ett snabbt bidrag till drabbade bönder i år.

Även Kristdemokraterna presenterar ett krispaket för bönderna. I det ingår bland annat att staten på kort sikt ska säkerställa att bönderna kan slakta sina djur som inte får foder på grund av torkan. Enligt KD kan slakterierna förmodligen ta emot fler djur om fryskapaciteten ökar genom att Jordbruksverket får i uppdrag att hyra frysfartyg. Partiet upprepar också ett tidigare förslag som om sänkt dieselskatt för bönder.

Helst regn

Lantbrukarna Holmström-Andersson, som driver köttproduktion på Tarby gård, berättade om foderläget inför vintern – bedrövligt. Gårdens cirka 80 djur har knapert med bete, och inför vintern finns bara hälften av den normala mängden foder.

De hoppas alldeles förtvivlat på regn - det skulle förbättra utsikterna inför vintern om de kunde få en sista höskörd. Fast krispaketen från partierna är bra, tycker de. De kan hjälpa lite.

- Men hellre regn än pengar, säger Marianne Holmström.

Fakta: Svenska pengar och EU-stöd från C

TT

Centerns förslag till krispaket för bönderna innehåller både svenska pengar från statskassan och pengar som Centern hoppas på från EU. Enligt Centern uppgår satsningen till 5,3 miljarder kronor, men då är således EU-pengarna inräknade, trots att de ännu inte finns.

1,8 miljarder kronor ska ges i generellt stöd fram till 2020 till lantbruk som har mjölkkor, nöt, lamm eller växtodling fram till 2020: 800 miljoner kronor i år, 760 miljoner nästa år och 250 miljoner 2020. Hästnäring ska inte omfattas av detta stöd.

2,25 miljarder kronor hoppas C kunna få som statsstöd från EU till ytterligare åtgärder.

160 miljoner kronor i sänkta kontrollavgifter för slakterier.

770 miljoner kronor för höjd återbetalning av dieselskatt.

50 miljoner kronor transportbidrag för foder.

150 miljoner kronor genom förändrade skatteregler.

30 miljoner kronor för förenklad skatteadministration.

90 miljoner kronor till it-system för snabbare stödutbetalningar från Jordbruksverket.

185 miljoner kronor för att stärka jordbruket på lång sikt, grön omställning och matexport.

Källa: Centerpartiet

Fakta: Frysfartyg från KD

TT

Kristdemokraterna vill säkra slakten genom att bland annat låta Jordbruksverket hyra in frysfartyg för att ta hand om svenskt kött.

Regelverket bör också anpassas efter kriser, exempelvis så att stöd ska kunna ges för betesmark även om bonden tvingats slakta sina djur.

Utbetalningar av EU-stöd bör ske i förskott i stället för i efterskott.

Sänkt dieselskatt med 1:34 kronor.

KD vill också att Jordbruksverket ser till att få ordning på sitt it-system.

Källa: Kristdemokraterna

MEST LÄST