Det finns chanser till sol och varma temperaturer i hela landet under helgen och början av nästa vecka. Arkivbild.
Det finns chanser till sol och varma temperaturer i hela landet under helgen och början av nästa vecka. Arkivbild.

Chans till brittsommar i hela landet

Ett högtryck på väg in över Sverige kommer att dominera i helgen och början av nästa vecka enligt SMHI. Temperaturer på upp till 20 grader väntas.

ANNONS
|

Högtrycket kommer in österifrån, från Ryssland. Om molnen luckras upp kan vi få värme i hela landet.

- De kommande fem dagarna är det högre temperaturer än normalt i hela landet, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

I norra delarna av landet kan temperaturerna stiga till 15 grader och i de södra delarna upp till 20 grader.

- Det är ju vad man kan kalla brittsommar – att det blir lite varmare igen efter den här höstlika perioden, säger Sandra Andersson.

ANNONS

Brittsommar brukar traditionellt kopplas till perioden 4-10 oktober, men definitionen är att det blir fint väder och känns som sommar igen efter en period av höstlikt väder, enligt Sandra Andersson.

I dag rör sig ett område med skurar nordväst över landet, men torrare luft och är på väg in över Östersjön. Fram på dagen blir det mest troligt soligt på Gotland, Öland och i ostligaste Götaland.

Under söndagen är det störst solchanser i öster och längs Norrlandskusten, men även på Västkusten kan solen titta fram under eftermiddagen.

- Det är osäkert hur mycket sol det här högtrycket kan ge eftersom mycket moln kan dröja kvar. Men det ser över lag ut att vara ganska lugnt väder och då solchanser på sina håll, säger Sandra Andersson.

TT
Fakta: Brittsommar

Enligt en legend tyckte heliga Birgitta att vi hade så kallt och bistert klimat här i Norden att hon bad för oss. Herren ska då ha svarat med att kring den heliga Birgittas dag ge oss några extra sommardagar. De kom att kallas Brittsommar.

Liksom andra väder knutna till en viss tidpunkt har tolkningen av vad som är Brittsommar med tiden blivit mer generös. Man kan prata om Brittsommar så fort en mildare period inträffar redan i september.

Kravet är att det innan ska ha varit en period av höstlikt och kyligt väder.

Det framför allt åren 1973, 1995 och 2005 som utmärker sig med brittsommar över nästan hela landet. År 1995 noterades svenskt värmerekord för oktober med 24,5 garder i Oskarshamn den 9 oktober.

Källa: SMHI

ANNONS