Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180315-boneutrop-637258_se.bhn_1.jpg
Kristdemokraterna är emot böneutrop i Sverige. Arkivbild.

Ebba Busch Thor tar ställning mot böneutrop

Ebba Busch Thor uppmanar sina partiföreträdare i landet att rösta nej till att tillåta böneutrop från moskéer. KD-ledaren tycker att frågan är så viktig att det behövs ett beslut på riksnivå. Statsminister Stefan Löfven anser däremot att frågan ska hanteras av kommunerna.

Sedan Stiftelsen Växjö muslimer ansökte om tillstånd för att sätta upp en högtalare och sända ut böneutrop från sin moské har debatten rasat och spridit sig från debattsidorna och Facebookgrupperna i Växjö till politikerna i riksdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor uppmanar nu sina partiföreträdare att rösta nej till böneutrop ute i Sveriges kommuner.

- Vi är emot böneutrop därför att det inte är rimligt med återkommande institutionaliserade böneutrop som proklamerar en religions budskap ut över människors privata hem och bostäder, säger hon till Ekot i Sveriges Radio.

"Kommunerna får diskutera det”

Frågan är så viktig att det är rimligt att ha en linje på riksnivå, menar Busch Thor. Statsminister Stefan Löfven anser att mycket beror på var moskén är belagd.

- Om det är i ett bostadsområde eller ligger på något annat sätt och om det är ofta så att man upplever att man blir störd, då får man väl ta tag i det i den kommunen. På andra platser kanske ingen blir störd om moskén ligger så till, säger Löfven till TT.

- Min huvudingång är att det måste kommunerna själv hantera. Då får man ha en diskussion om folk störs eller inte, fortsätter Löfven.

TT: Skulle du bli störd om det var böneutrop i ditt bostadsområde varje fredag?

- Det är mycket möjligt att jag skulle bli, men jag vet inte det. Därför säger jag att kommunerna måste avgöra det. Är det ett sådant förhållande att man har det i sitt bostadsområde, då måste man diskutera det i den kommunen.

Kyrklockor "naturlig särställning"

I sin ansökan har Växjö muslimer skrivit att böneutrop går att jämställa med kyrkklockor. Ett argument för böneutrop är att även kyrkklockor är ett religiöst uttryck, där kristendomens budskap proklameras. Detta håller inte Busch Thor med om.

- Men kyrkklockan i sig gör inte det. Kyrkklockan har en naturlig särställning i Sverige av tradition och är en del av vårt kulturarv. Den har som syfte att markera högtider medan böneutropet har som syfte att proklamera en religions andliga makt över ett bostadsområde, säger hon.

Fakta: Ansökan om böneutrop i Växjö

TT

Den 12 februari ansökte Stiftelsen Växjö muslimer hos polisen om att få sätta upp en högtalare på sin moské i stadsdelen Araby och sända böneutrop. De vill sända ut ett tre minuter långt böneutrop över Araby, vid bönen varje fredag och vid två andra muslimska högtider.

Det är polisen, inte kommunen, som fattar beslutet. Polisen har dock skickat en remiss till miljö- och hälsoskyddskontoret i kommunen för att de ska få göra en bedömning om ljudnivån vid böneutropet, utifrån bestämmelserna i miljöbalken.

Polisen tar sedan beslut utifrån ordningslagen.

Den 27 mars ska miljö- och hälsoskyddsnämnden i Växjö ta upp frågan. Efter det tar polisen sitt beslut.

Ansökan har väckt stor debatt. Miljökontoret i Växjö har bombarderats med hundratals negativa mejl. När kyrkans biskop Fredrik Modéus i Växjö välkomnat ansökan om böneutrop i ett inlägg på Facebook möttes han av könsord och svordomar.

Kommunalrådet Anna Tenje (M) har bett stiftelsen att ta tillbaka sin ansökan för att hon tror att frågan kommer skapa splittring i samhället. SD i Växjö vill ha en lokal folkomröstning om böneutropen.

Föreningen har också polisanmälts för att den under de senaste åren haft högtalarsändning utan tillstånd vid gudstjänster i samband med att ramadan avslutas.

Hittills har två moskéer i Sverige fått tillstånd att sända böneutrop – moskén i Fittja i Botkyrka samt moskén i Karlskrona.

Källor: Växjö kommun, P4 Kronoberg, SVT Småland, Smålandsposten

MEST LÄST