Om vindrutorna måste skrapas på morgonen kan det vara en förvarning om halt väglag. Arkivbild.
Om vindrutorna måste skrapas på morgonen kan det vara en förvarning om halt väglag. Arkivbild.

Efter en varm höst – dags för kyla och snö

Hösten har varit ovanligt varm på många håll, men nu är vintern på intåg. Bor du i Svealand eller Norrland är det dags att byta till vinterdäck om du inte redan har gjort det. Med kallare temperaturer nattetid kan det bli riktigt halt väglag tidiga morgnar.

ANNONS
|

- Man kan se det som en första förvarning på morgonen om man behöver skrapa vindrutorna. Det är ett tydligt tecken det har varit lite kallare under natten, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Känsliga områden som broar och vägar nära vattendrag är extra utsatta när första kylan kommer. För Götalands del är det än så länge inte någon större risk för halka eftersom temperaturen ser ut att hålla sig över noll även nattetid.

ANNONS

Oktober månad har hittills varit ovanligt varm i många delar av landet. Och som det ser ut nu kan de södra delarna få behålla det milda vädret ett litet tag till.

- Det är fortfarande meteorologisk sommar på enstaka platser i de sydligaste delarna av landet. Annars är det höst i nästan hela landet, säger Alexandra Ohlsson.

Norra Norrland har haft vintertemperaturer de senaste dagarna, fast inte i tillräckligt många dagar i följd för att det ska räknas som meteorologisk vinter. Men på några platser i fjällen har vintern faktiskt kommit, vilket är fullt normalt så här i oktober, enligt Alexandra Ohlsson.

TT
Fakta: Meteorologiska årstider

Meteorologisk vinter är det när dygnsmedeltemperaturen varit noll grader eller lägre fem dygn i följd.

Meteorologisk vår är det när dygnsmedeltemperaturen är stigande, över noll men under tio plusgrader, sju dygn i följd. Våren börjar tidigast den 15 februari.

Meteorologisk sommar är det när dygnsmedeltemperaturen är på tio grader eller mer fem dygn i följd.

Meterologisk höst är det när dygnsmedeltemperaturen varit under tio men över noll grader fem dygn i följd. Hösten börjar tidigast den 1 augusti.

Källa: SMHI

ANNONS