Elefantkalven Chindi har blivit kändis

ANNONS
|

Texten börjar under filmklippet.

Filmen där den två månader gamla elefantkalven Chindi jagar pärlhöns har spridit sig som en löpeld på internet.

–Det är oändliga reaktioner. Flera tusentals kommentarer. Flera tusentals delningar. Den har delats i både Kina och USAoch jag får vänförfrågningar från hela världen, säger Jonas Sjöström, djurvårdare på Borås djurpark, som fångade händelsen på film.

Det var när han hade gjort klart sin runda med geparderna, och gick upp mot savannområdet, som han såg lilla Chindi leka med elandantiloperna.

– Det varegentligen det jag tänkte filma. Men sågick hon även till pärlhönsen där sen. Och så gick det lite för vilt till så snubblade hon helt enkelt, säger Jonas Sjöström.

ANNONS

Moderskärlek

Det som är anmärkningsvärt med hela händelsen är Chindis relation med sin mammaPanzi, förklarar Jonas Sjöström. En relationsom görs tydligi filmen.

–Det var lite kul att se att mamma reagerar direkt när Chindi snubblar,och Chindi springer till mamma för att få tröst.

Men Chindi blev inte trött för det. Historien är längre än vad filmen förtäljer. Efter en kort stunds tröst sprang hon vidare och sökte nya trubbel.

–Efteråt sprang hon fram till de stora bufflarna och försökte skoja med dem också, men de sa ifrån och stångade henne lite på rumpan. Men då gick mamman emellan, säger Jonas Sjöström och fortsätter:

– Hon tog snabeln och föste undan buffeln. Sedan tog hon snabeln runt Chindi och tog med henne, som på filmen.

"Spelar kaxig"

Chindi föddes på långfredagen i år, men hon har inte haft det helt lätt i sitt liv. Till en början hade hon problem med att dia. Något som gjorde upplevelsen till en än större fröjd för djurvårdaren.

–Självklart blir man lite varm i hjärtat. Det är roligt att se att hon har ett bra liv. Hon fick en tuff start när hon inte nådde upp och kunde dia ordentligt. Men efter mycket hårt jobb är det kul att se att hon är så livskraftig och stark, sägerJonas Sjöström.

ANNONS

Varför gör Chindi såhär?

– Det är ju ett lekfullt beteende. Hon leker och busar och spelar kaxig, leker tuff. Som många små djur gör.

Sprider positiv bild

Men snart behöver inte Chindi störa bufflarna eller pärlhönsen mer. Det väntas nämligen tillskott i parken inom en snart framtid.

–Förhoppningsvis får hon en leka med en annan kalv att leka med här i dagarna. Det är en annan elefant som heter Doddo som är dräktig nu. Hon skulle föda i maj-juni så det kan hända när som helst nu, säger Jonas Sjöström.

Jonas Sjöström uppskattar att filmen fått sådan stor spridning världen över. Framför allt för att det finns folk som har en negativ bild av arbetet på en djurpark.

– Jag tycker att det var roligt, eftersom det är en så positiv grej.Djurparkerna gör ett så oändligt jobb för att bevara djur i det vilda. Det är en rolig grej att folk får en positiv bild av en djurpark, säger han.

ANNONS