Emanuels jättefångst hotar mytomspunna Bohusrekordet

ANNONS
|

1985 drog Gary Wickins från sportfiskeklubbenLysekils SFK upp en en abborre på hela 3150 gram. Ett rekord som står sig än idag.

Fisken fångades i den lilla tjärnen Hällers myr i Lysekils kommun i Bohuslän. En tjärn som är lika mytomspunnen som rekordfisken då även enuppfluten död abborrepå 3500 gram har anträffats i den lilla tjärnen. Mystiken kring Hällers myr har aldrig helt förklarats, men en förklaring kan vara ett fåtal större fiskar haft begränsad konkurrens om födan.

En decimeter längre än rekordfisken från 1985

Nu kan Emanuel Swärd, 19, som studerar till fiskeguide i Forshaga i Värmland ha hittat ett vatten som föder upp liknande bjässar.

ANNONS

I helgen fick han nämligen upp den längsta abborren som någonsin har fångats i svenskt vatten. Fisken mäter hela 61,5 centimeter och är därmed över 10 centimeter längre än Gary Wickins rekordfisk som mätte 51 centimeter.

Fångsten gjordes vid en sjö i närheten av Sörbyn, några mil norr om Luleå, där Emanuel just nu gör praktik som fiskeguide.

– Jag var egentligen ute för att fiska gädda i en gammal eka utan ekolod. Jag har hört att det det ska vara bra abborrfiske runt en grundtopp i sjön och när jag fick bottennapp med gäddspöt förstod jag att jag var i närheten, säger Emanuel.

På första kastet med sitt abborrspö kände han hur det plötsligt small till. Men det var först när fisken närmade sig den gamla ekan som Emanuel förstod att han hade något unikt på kroken.

Var längre än frysväskan

– Den var väldigt lugn och snäll i början, men när den kom till båten blev det en rejäl kamp, säger fiskaren.

Han berättar att han tidigare har fångat abborrar på över 50 centimeter. Att det kunde vara en rekordfisk insåg han efter att han lade ner fisken krökt i en frysväska som hade fyllts med vatten och användes som fisksump. Efteren sökning på Googlefick hanreda på att väskanvar 57 centimeter lång.

ANNONS

– Då blev jag helt paff.Det känns nästan surrealistiskt att jag har dragit upp den längsta aborren av alla som har fiskat i Sverige, säger Emanuel.

"Wickins får se upp"

Emanuels rekordfisk slår dock inte Gary Wickins gamla viktrekord för abborre som slogs i Bohuslän 1985. Emanuel Swärds fisk vägde 2,3 kilo, omkring sju hekto mindre.

Gary Wickins rekord kan ändå vara i fara. Emanuel misstänker att fisken han fångade är en gammal individ, som troligen baserat på dess längd, vägt betydligt mer under dess praktdagar. Dessutom är fisken fortfarande vid liv och kan fångas igendå den släpptes tillbaka i vattnet efter fotografering, mätning, och vägning.

(Klippet nedan visar hur rekordabborren simmar runt i frihet efter att ha släppts tillbaka i vattnet.)

Då den unge rekordmannenär ute och fiskar omkring 30 timmar i veckan och nu har hittat vatten som verkar kunna matcha mytomspunna Hällers myr är det kanske bara en tidsfråga innan det 32 år gamla rekordet ryker.

– Wickins får se upp, om han fortfarande lever, sägerEmanuel Swärd.

Wickins: "Tror mitt rekord kommer stå sig"

Och visst lever rekordmannen Gary Wickins. När GP ringer upp den 64-årige fiskaren tror han först att hans rekord slutligen har slagits.

– En aborre på 61,5 centimeter? Då har jag inte rekordet längre antar jag om det är anmält på rätt sätt, svarar Gary Wickins.

ANNONS

När han får reda att hans rekord fortfarande är gällande samlar han sig.

– Jag har alltid trott att det kommer att stå sig väldigt länge. Jag trodde inte sådana här fiskar fanns egentligen. Men i dag finns det många yngre fiskare som lägger ner otroligt mycket tid på sitt fiske. Det här verkar vara en riktig bjässe som han har fått upp.

Gary Wickins kostar också på sig att ge ett råd till Emanuel Swärd.

– Min abborre var rund som en boll och hade säkert 6-7 hekto rom i sig. Ska han slå rekordet gäller det nog att han får en liknande bjässe under vintern, säger Gary Wickins.

ANNONS