Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180802-bondertorka-726885_se.bhn_1.jpg
EU-kommissionen ger möjlighet att betala ut EU-stöd till bönder som drabbats av torkan tidigare än vanligt. Arkivbild.

EU ger grönt ljus för snabbt stöd till bönder

EU-kommissionen lättar på regelverket och ger möjlighet att snabba på utbetalningar till de bönder som drabbats av torkan.

På torsdagen gav EU-kommissionen besked om att man lättar på sitt regelverk när det gäller jordbruksstöd. Bönder kan nu få upp till 70 procent i direktersättning och 85 procent i landsbygdsstöd utbetalt två månader tidigare än vanligt, i oktober i stället för i december.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Det är bra att kommissionen även ändrar möjligheten att få direktersättningarna tidigare, vilket varit rörigt i regelverket. Sedan är frågan om kontroller måste vara genomförda dessförinnan, det brukar vara ett problem att det är ett krav för att få direktersättning, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Regeringens aviserade ett krispaket på 1,2 miljarder kronor och har haft för avsikt att betala ut 400 miljoner stödkronor i år. De pengarna kan nu också komma att betalas ut tidigare, tror Lars-Erik Lundkvist.

- Det svenska krisstödet skulle bli ett tillägg till den ordinarie EU-utbetalningen. Om Sverige nu utnyttjar möjligheten att betala ut stödet i oktober i stället för i december så vore det rimligt att även extrapengarna från regeringen kommer bönderna till del tidigare, säger han.

Fakta: EU-stöd till bönderna

TT

Bönder kan få upp till 70 procent i direktersättning och 85 procent i landsbygdsstöd redan i mitten av oktober i stället för i december. EU-kommissionen skriver att man hoppas att det ska förbättra böndernas akuta ekonomiska situation. Undantag från regler om produktionen av djurfoder. Man ger också bönderna större flexibilitet och tillåter betesmark som tidigare legat i träda att betas av djuren.

Källa: EU-kommissionen

MEST LÄST