Mer än hälften av företagarna i Järfälla och Botkyrka har utsatt för brott i stor utsträckning. Arkivbild.
Mer än hälften av företagarna i Järfälla och Botkyrka har utsatt för brott i stor utsträckning. Arkivbild.

Företagare i förorten drabbas av brotten

ANNONS
|

Brottsligheten i förorten har gjort det svårt för var fjärde företagare att bedriva sin verksamhet, enligt Stockholms handelskammares rapport från förra året. Nu har utvecklingen fortsatt åt fel håll, skriver Dagens Nyheter.

I Järfälla och Botkyrka uppger mer än hälften av företagarna att de i stor utsträckning har utsatts för brott. I Hallunda är det så många som nio av tio, enligt en undersökning av Demoskop.

- Det är en väldigt mörk bild, som vi måste börja hantera på riktigt. Det får långtgående negativa konsekvenser, både för företagare och för människor i stort, säger Stockholms handelskammares vd Maria Rankka till tidningen.

ANNONS

Siffrorna visar heller inte alla de som aldrig startar ett företag av rädsla, eller hade kunnat expandera och anställa fler, påpekar Rankka. Otryggheten har i sin tur lett till ett sämre utbud, då människor inte vågar handla, visar undersökningen. Men det finns även positiva exempel.

- I Södertälje ser vi att det kan vända, det borde inspirera varje politiker. Samordningen mellan kommunen, polisen och andra myndigheter vill vi se mer av, säger Maria Rankka.

TT
ANNONS