En man sköts till döds i ett flerfamiljshus i Enskede i södra Stockholm i helgen. Händelsen innebär att fler personer har skjutits till döds i år än förra året.
En man sköts till döds i ett flerfamiljshus i Enskede i södra Stockholm i helgen. Händelsen innebär att fler personer har skjutits till döds i år än förra året.

Fler dödade trots färre skjutningar

Med den senaste dödsskjutningen i Stockholm passeras förra årets dystra siffra. 44 personer har hittills fått sätta livet till i dödliga skottlossningar. I Stockholm minskar antalet dödade, men i Malmö och Västsverige har dödsskjutningarna blivit fler.

ANNONS
|

Stockholm har drabbats av ännu en dödsskjutning. En man i 20-årsåldern dödades i helgen i en lägenhet i stadsdelen Enskede. Nästan omgående kunde en misstänkt gripas, också denne en ung man.

Mordet i Enskede blir den 44:e dödsskjutningen i Sverige i år, vilket betyder att förra årets notering på 43 ihjälskjutna har passerats. I polisens region Väst noterades till exempel fyra döda i skjutningar under förra året. Hittills i år är siffran tio. I Malmö har tolv personer dödats hittills i år, under 2017 var antalet dödade sju.

Händelsen i Enskede blir den elfte dödliga skjutningen i Stockholm under 2018, men det innebär faktiskt en minskning jämfört med förra året. Fram till mitten av november 2017 hade 17 personer skjutits ihjäl i Stockholm.

ANNONS

- Det ser ut som att vi kommer att hamna på samma nivå i riket i snitt, men det har att göra med att några regioner har fått en ökning, bland annat Skåne, säger Sven Granath, doktor i kriminologi som i dag arbetar som analytiker vid Stockholmspolisen.

Hård press

Stockholmspolisen har satt hård press på så kallade livsstilskriminella och genomfört en riktad satsning mot illegala vapen. Det är något som den erfarne polisen Gunnar Appelgren tror kan ha gett effekt.

- Jag skulle säga att det har flera orsaker. Delvis beror det på att vi har fler häktade för grovt vapenbrott och det kyler av. Sedan har vi tagit krafttag i den operativa verksamheten med mer närvaro på de öppna drogscenerna, för det är där skjutningarna sker, säger han.

Appelgren tycker dock att man ska vara försiktig med att dra för stora växlar på nedgången i antalet skjutningar i Stockholm.

ANNONS

- Nu har vi en nedgång på ungefär 20 procent och går det ner med 20 procent nästa år också så börjar det bli intressant, säger han.

Omvänt tycker Gunnar Appelgren inte att man ska stirra sig blind på siffran över dödade i skjutningar. Hårfina marginaler gör skillnad mellan liv och död när skjutvapen avlossas mot människor och Appelgren poängterar att antalet skjutningar totalt sett minskat något under årets första elva månader jämfört med samma period förra året.

Färre skjutningar

På samma sätt är det i Malmö där antalet skjutningar har minskat från 65 till 41 om man ser till perioden januari-november 2017 respektive 2018.

Det är dock fortfarande ett faktum att Sverige sticker ut i jämförelse med andra länder i Europa. Risken att dödas i en skjutning är betydligt större i Sverige än i Tyskland, ett land som liknar vårt både socialt och ekonomiskt.

Gunnar Appelgren har nyligen besökt Tyskland och beskriver en situation som motsvarar den som rådde i Sverige för runt 15 år sedan.

- Där finns en sorts terrorbalans med väldigt starka kriminella mc-gäng och det man kallar kriminella familjer, säger han.

ANNONS

Lösa nätverk

Skjutningarna i Sverige i dag utspelar sig nästan uteslutande i en miljö bestående av unga livsstilskriminella män som ingår i väldigt löst sammansatta närverk. Ofta är deras verksamhet begränsad till ett relativt litet geografiskt område.

- Man har ingen identitet på det sättet som till exempel mc-gängen utan man är ett gäng polare som har vuxit upp ihop. Man är extremt våldsamma och man är inte det minsta imponerad om det kommer någon med en väst med märke på ryggen, säger Gunnar Appelgren.

Han menar att samhället missade den utveckling som har lett till dagens situation.

- Vi förstod inte vad som var på gång och ignorerade att det mullrade i förorten. Vi fokuserade på grov organiserad brottslighet och där ingick inte ungarna i förorterna.

TT
Fakta: Fler döda men färre skjutningar

Skjutningar 2018 (t.o.m. 21 november) i hela Sverige

Antal skjutningar: 276

Antal dödade: 44*

Antal skadade: 129

Skjutningar 2017 i hela Sverige

Antal skjutningar: 324

Antal dödade: 43

Antal skadade: 139

*Två dödsfall har tillkommit sedan polisens sammanställning den 21 november 2018.

Källa: Polisen

Fakta: Antal skjutningar i år

Antal skjutningar 2018 till och med den 21 november

Region Antal

Väst 56

Bergslagen 6

Mitt 28

Nord 9

Stockholm 83

Syd 74

Öst 20

Total 276

Antal dödade 2018

Region Antal

Väst 10

Bergslagen 3

Mitt 3

Nord 0

Stockholm 11

Syd 14

Öst 3

Total 44

(Ett dödsfall i Stockholm och ett i Syd har tillkommit utöver polisens statistik t.o.m. den 21 november)

Antal skadade

Region Antal

Väst 27

Bergslagen 4

Mitt 15

Nord 3

Stockholm 40

Syd 28

Öst 12

Total 129

Källa: Polisen

ANNONS