Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Räddningshelikoptern som servar sydligaste Sverige kommer från och med den 1 juli att utgå från Kristianstad. Arkivbild.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Flyttbeslut för räddningshelikopter står fast

  Beslutet att flytta driften av Sjöfartsverkets räddningshelikopter från Kallinge i Blekinge till Kristianstad ligger fast. Detta trots att länsstyrelsen nu gett tillstånd till fortsatt drift i Kallinge.

  Orsaken är att villkoren för tillståndet inte är anpassade till verksamhet med räddningshelikopter.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  - Det innehåller kraftiga begränsningar för vår verksamhet, säger Mattias Hyllert, direktör för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningsavdelning.

  Exempelvis regleras tiderna för flygning kraftigt.

  - Vi behöver kunna öva våra besättningar året runt för att de ska vara redo för att kunna ta uppdrag året runt, så det här innebär alltför stora inskränkningar i våra förutsättningar för att planera och driva övningsverksamheten, säger han till TT.

  Räddningshelikoptern som servar sydligaste Sverige kommer därmed från och med den 1 juli att utgå från Kristianstad. Flytten är tillfällig i väntan på uppförandet av en ny hangar i Kallinge, men bygget av en sådan kan ta ungefär två år.

  Sjöfartsverket har totalt sju räddningshelikoptrar vid fem olika baser. I Kristianstad kommer helikopterverksamheten att ha Kristianstad Österlen Airport som bas.