Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Gränsen passerad - nu är vi 10 miljoner

Under fredagen slogs ett nytt befolkningsrekord i Sverige - vi blev 10 miljoner invånare. Detta enligt SCB som har haft nedräkning under morgonen.

Den 20 januari är en historisk dag för svensk befolkningsstatistik enligt SCB. Klockan 07:47 blev vi för första gången fler än 10 miljoner. Åtminstone enligt SCB:s befolkningsklocka som räknat ner under morgonen. Modellen som befolkningsklockan bygger på har dock en viss osäkerhet, informerar SCB om, och myndigheten kommer förs i efterhan att veta mer exakt när befolkningen passerade den historiska gränsen.

Statistiska Centralbyrån har fört befolkningsstatistik sedan 1749 då det bodde 1 764 724 invånare i Sverige. Befolkningsökningen var långsam de första 100 åren och det var inte förrän 1835 som Sverige hade 3 miljoner invånare. Under 1800-talet gick det dock lite snabbare och mot slutet av seklet var vi 5 miljoner.

Knappt hundra år senare, 1969, var vi 8 miljoner och sedan dröjde det till 2004 innan vi passerade 9 miljoner. Och redan i dag, 13 år senare, har vi passerat 10 miljoner.
- Vem den tionde miljonte invånaren i Sverige är vet vi inte. Det kan vara det nyfödda barnet eller någon som invandrat till Sverige, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB.

Under 2000-talet har befolkningsökningen växt snabbare och snabbare. Anledningen till att befolkningen ökar allt snabbare är enligt SCB att det föds fler än det dör, vilket ger ett födelseöverskott. Invandringen är samtidigt större än utvandringen, vilket ger ett invandringsöverskott. Invandringsöverskottet står för tre fjärdedelar av ökningen från 9 till 10 miljoner och födelseöverskottet för en fjärdedel.

SCB beskriver att befolkningen i Sverige baseras på alla som är folkbokförda i landet. För att den som exempelvis invandrar till Sverige ska bli folkbokförd ska personen ha för avsikt och rätt att stanna i Sverige i minst ett år.

MEST LÄST