Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Två lokala SD-politiker får lämna partiet efter en granskning av nätköp. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Granskade SD-politiker avgår och stoppas

Två sverigedemokratiska politiker vars nazistiska förflutna avslöjats avgår – och partiet stänger av sju kandidater som ska utredas. Två andra lokala SD-politiker lämnar partiet efter att det framkommit att de handlat rasistiska saker på nätet.

Nio personer som kandiderar för Sverigedemokraterna i olika kommunval har tidigare haft samröre med nazistiska organisationer, vilket Expressen och Expo avslöjar i en artikelserie.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Två av personerna har nu lämnat partiet och övriga sju har stängts av medan de utreds internt. SD meddelar Expressen att man ska be länsstyrelserna att ogiltigförklara alla nio kandidaturer i det kommande valet.

Personerna har varit medlemmar eller så kallade stödmedlemmar i de nazistiska organisationerna Nationalsocialistisk front och Nordiska motståndsrörelsen.

Rasistiska nätköp

Två andra lokala SD-politiker lämnar partiet efter en granskning av Dagens ETC. Tidningen har avslöjat att flera SD-kandidater köpt rasistiska saker på nätet. Totalt har man publicerat uppgifter om elva sverigedemokratiska politiker som kunnat kopplas till köp i nätbutiker med rasistiska varor, bland annat en som tillhör nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Den ena personen kandiderar i ett kommunval i Småland. Denne har handlat i nazistiska NMR:s nätbutik och bland annat hyllat Adolf Hitler i sociala medier.

"Kan inte kandidera då"

Nu har personen strukits från SD:s lista där han stod med på den nedre delen, skriver Östra Småland.

- Man kan inte kandidera för Sverigedemokraterna om man har de åsikterna och delar den här typen av material. Då får man lämna partiet, säger den lokala SD-ordföranden till tidningen.

Den andra politikern står på den övre delen på en SD-kommunlista i Jämtland. Denne har bland annat köpt vit makt-musik och rasistiska klistermärken på nätet. Han lämnar både Sverigedemokraterna och politiken efter granskningen, rapporterar P4 Jämtland.