Helikopterkrasch i Älvsbyn – två skadade

En helikopter med två personer kraschade i skogen söder om Älvsbyn i Norrbottens län. Båda har ådragit sig livshotande skador. Helikoptern lyfte från flygfältet i Älvsbyn för att inspektera en kraftledning.

ANNONS
|

Enligt räddningstjänsten i Älvsbyn har två personer förts till sjukhus efter att ha störtat med en helikopter. Båda har livshotande skador.

Helikoptern var illa skadad och när räddningstjänsten kom fram fick de klippa upp helikoptern för att få ut personerna och säkra olycksplatsen. Ingen brand eller rök förekom. Helikoptern har kraschat mitt i skogen.

– Vi vet att den har havererat efter start från Älvsbyn. Vi fick ett larm från nödsändaren i helikopter, och då påbörjar vi inre spaning, säger Mikael Bergström, biträdande räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen.

Han berättar att helikoptern hade lyft för att inspektera en kraftledning. Den är av modellen Hughes 369.

ANNONS

Haverikommission

Larmet från nödsändaren kom in kom in 13.52.

– Vi har inledningsvis biträtt sjö- och flygräddningen. De fick in ett larm från en nödsändare och sedan påträffades helikoptern vid 15.30, säger Peder Jonsson, befäl vid regionledningscentralen i Norrbotten.

Olycksplatsen är avspärrad, enligt polisen.

– Vi kommer att göra en teknisk undersökning på olycksplatsen och vara i dialog med Statens haverikommission, säger Peder Jonsson.

Uppdrag av Vattenfall

Helikoptern var ute på uppdrag av elbolaget Vattenfall men piloten och den andre personen är anställda av en underleverantör. Kraftledningen som skulle inspekteras låg strax söder om Älvsbyn.

– Man flyger över kraftledningarna och filmar för att se om man upptäcker fel eller avbrott. Det är en rutinmässig flygning, det är inget som är unikt just för oss, säger Lars-Åke Linander, pressekreterare på Vattenfall och fortsätter:

– Vi uppdateras av entreprenören efter hand och kan inte göra så mycket annat just nu än att vänta.

ANNONS