Ett fridfullt jullandskap i kratern på norra Mars.
Ett fridfullt jullandskap i kratern på norra Mars.

Isig krater på julkort från Marssond

Kan julen vara vit även på den röda planeten? Jodå, åtminstone i den nordliga Korolev-kratern, vars maffiga istäcke figurerar på ett julkort från Europas rymdsond Mars Express.

ANNONS
|

Kratern är ungefär 80 kilometer i diameter. På det montage Europeiska rymdstyrelsen (ESA) har sammanställt av bilder från flera överflygningar ser den ut att vara fylld med fin snö. Men bedömningen är att det snarare är is.

Och isen tros vara hela 1,8 kilometer tjock, vilket gör kraterns höjdskillnader mer dramatiska än Grand Canyon i USA.

Mitt i vintern

Någon risk för töväder i kratern finns inte. Forskare kallar den för en köldfälla: "Luften som blåser över isen kyls ned och sjunker, vilket skapar ett lager kalluft", som lägger sig som ett lock ovanpå isen i kratern, skriver ESA.

ANNONS

Inte för att någon fälla behövs egentligen. Korolev ligger långt norrut på Mars, vid 78:e breddgraden – motsvarande ungefär norra Grönland på jorden.

Liksom på vår planet är det nu dessutom mitt i vintern på Mars norra halvklot. Senaste midsommar var i november 2017, och eftersom Marsåret är mycket längre än jordåret kommer nästa först i oktober 2019.

Närmaste "väderstation" till Korolev är USA:s robotbil Curiosity, som befinner sig långt söder om kratern, nära Mars ekvator. Där är julvädret enligt Nasas webbplats soligt med upp till 6 grader Celsius dagtid.

Nattetid rasar temperaturen dock till mer än 70 minusgrader. Och vid Korolev-kratern lär det alltså vara ännu kallare.

Nytt försök

Det gör platsen mindre spännande i jakten efter spår av liv på den röda planeten. I det fallet är det främst vatten i flytande form som är av intresse.

ESA och ryska Roscosmos ska 2020 göra ett nytt försök med en robotbil inom projektet Exomars, just för att leta efter spår av liv. Enligt de senaste planerna , framtagna av bland andra forskare vid Luleå tekniska universitet (LTU), ska den landsättas kring 20 breddgrader norr om Mars ekvator.

Ett tidigare försök, landaren Schiaparelli, skickades till Mars 2016. Men inför landningen gick något snett, sonden kom in med alldeles för hög fart och krossades mot Marsytan.

ANNONS
TT

ANNONS