Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180807-valv-729356_se.bhn_1.jpg
Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler och kommunikationschef Marie Antman presenterade partiets valaffischer och valprofil under en pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm.

Jämlikhet i fokus för Vänsterpartiet

"Ett Sverige för alla, inte bara de rikaste", är budskapet på en av Vänsterpartiets valaffischer. Partiet lyfter fram jämlikhet som en röd tråd i årets valrörelse.

- Mycket av problemen som finns i dag är grundade i att vi behandlar människor helt olika, och att människor känner att det här samhället inte är till för dem, säger partisekreterare Aron Etzler till TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Valaffischerna tydliggör Vänsterpartiets fokus på ekonomiska klyftor och konflikter i samhället genom överstrukna respektive understrukna ord.

Exempelvis är "miljardärerna" överstruket, medan "pensionärerna" är understruket. En bild på två pojkar, som med förväntansfulla leenden knyter sina skor, ackompanjeras av ordet "skatteflykt" med ett rött streck över och "skolutflykt" understruket.

Vänsterpartiet har runt tretton olika områden i sin valplattform, förklarar partisekreteraren. Där ryms vård, skola och klimat samt profilfrågor som sex timmars arbetsdag, miljonärsskatt och stopp för vinster i välfärden.

- Jämlikheten hänger ihop med massor av frågor – som att människor ska få vård, att skolor ska vara bra och även kring klimatfrågan. Om vi vill lösa de här sakerna och få ett bättre samhälle måste det vara ett jämlikt samhälle, säger Aron Etzler.

Han nämner att partiet legat på omkring tio procent i flera av sommarens opinionsundersökningar och att medlemsantalet är det största på 50 år.

Partiet slå sig också på bröstet för att i förhandlingar med regeringen ha fått igenom över 80 reformer.

TT: Ni har haft mycket inflytande, men många klyftor och de problem ni ser finns kvar, hur ser du på det?

- Vi har inte lyckats rucka på Socialdemokraternas och Miljöpartiets motstånd mot att skapa ett rättvist skattesystem. Därför tar vi upp det nu, vi ser att det behöver ändras, säger Aron Etzler.

Fakta: Viktiga frågor för V

TT

Skattesystemet. Vänsterpartiet vill inför en miljonärsskatt, en form av förmögenhetsskatt. Samtidigt ska pensionärer, sjuka och arbetslösa ha samma skattesats som den som arbetar enligt principen lika skatt vid lika inkomst. Man vill också se över bland annat ränteavdraget och rutavdraget samt sätta stopp för avancerad skatteplanering.

Minskade utsläpp. Partiet vill se en omställning till sol- och vindkraft med en nollvision 2040 när det gäller fossila bränslen. Transporter, bostäder, livsmedelproduktion och industri ska ställas om. Det innebär exempelvis ny järnväg, investeringar i förnybar energi, flygskatt och en satsning på minskad köttkonsumtion.

Förkortad arbetstid. Förkortad arbetstid ska införas stegvis och kombineras med insatser för utbildning i bristyrken. Direkt efter valet vill Vänsterpartiet att sex timmars arbetsdag med bibehållen lön införs på en arbetsplats inom varje kommun och landsting/region.

Källa: Vänsterpartiets valplattform 2018

MEST LÄST