Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/27
ANNONS ▼

Journalisten Kim Wall försvann spårlöst i Östersjön

Svenska journalisten Kim Wall, 30, saknas efter att en hemmabyggd ubåt sjönk i Öresund under fredagen. Peter Madsen, ägaren till ubåten, är häktad misstänkt för att ha orsakat svenskans död. "Det är med stor bestörtning vi, hennes familj, tagit emot beskedet att Kim saknas efter ett reportageuppdrag i Danmark. Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen", skriver familjen i ett uttalande.

Under lördagseftermiddagen bärgas ubåten från havet. Samtidigt hålls en häktningsförhandling gällande den danske ubåtsbyggaren Peter Mads, 46. Madsen anhölls på fredagen – misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död på grund av oaktsamhet. Han nekar till brott. 

Vilka förklaringar som kommit fram under förhandlingen kan försvarsadvokat Betina Hald Engmark inte gå in på när hon möter ett stort medieuppbåd, med såväl svenska som danska journalister, utanför domstolsbyggnaden i centrala Köpenhamn.

- Min klient har gett en förklaring, men jag kan tyvärr inte gå in på några detaljer. Det har varit en förhandling bakom stängda dörrar, säger hon.

På frågan hur hennes klient mår svarar hon:

- Han är påverkad av situationen och det kunde ju alla se i rätten. I övrigt kan jag inte uttala mig.

"Fokuserad, ambitiös och hängiven"

Kim Wall är 30 år gammal, och är utbildad på bland annat Sorbonne i Paris, London School of Economics i London samt Columbia universitet i New York. Vid Columbia avlade hon sin masterexamen i journalistik 2013.

Sedan dess har hon rapporterat från bland annat Stilla havet, Afrika, Asien och USA. Hon är stationerad i New York och Beijing. På sin egen hemsida beskriver hon sociala frågor, utrikespolitik, popkultur och jämställdhetsfrågor som sina specialområden. 

"Det är med stor bestörtning vi, hennes familj, tagit emot beskedet att Kim saknas efter ett reportageuppdrag i Danmark. Vi tror och hoppas innerligt att hon ska återfinnas välbehållen", skriver familjen i ett uttalande.

Familjen skriver vidare att Kim är starkt fokuserad, ambitiös och hängiven sitt arbete. I ett SMS till GP skriver de att inte har några ytterligare kommentarer just nu. 

"På okänt sätt"

I åklagarens framställan till domstolen anklagas Madsen för att vid någon tidpunkt efter klockan 19 på torsdagen "på ett okänt sätt" ha orsakat kvinnans död.

Hon sågs senast i ubåtstornet tillsammans med Madsen då den lämnade hamnen i Refshaleøen i Köpenhamn vid 19.30-tiden i torsdags kväll. Madsen själv har sagt att hon gick i land senare under kvällen, vid 22.30, vid restaurang Halvlandet i samma hamn.

Hon borde då ha fångats av en övervakningskamera, enligt ägaren till restaurangen.

- Det är lyckligtvis så att vi har videoövervakning på hela vårt område. Vi hoppas att det kan bidra till att lösa det här mysteriet, säger Bo Petersen till danska Ekstrabladet.

Petersen säger att han har sett filmen, men vill inte säga vad den visade.

Peter Madsen säger själv att han "mycket gärna" vill ge en förklaring till det inträffade i rätten.

Skickade sms

Frågetecknen kring kvinnans försvinnande är fortfarande många. När radiokontakt återupptogs med Madsen ombord på ubåten på fredagen ska "alla" ombord på båten må bra, trots att kvinnan aldrig återfunnits. I ett sms till sina kollegor skrev Madsen på torsdagskvällen att han ställt in fredagens planerade ubåtstur. 

Under fredagskvällen genomförde dansk polis en husrannsakan vid ett kontor och verkstad i Köpenhamns hamn som tillhör Peter Madsen, skriver Expressen. Enligt tidningens reporter ska polisen ha beslagtagit två datorer.

Efter att ubåten sjunkit kunde Madsen räddas i land, men kvinnan har inte gått att nå och hon anmäldes försvunnen av anhöriga redan under natten till fredagen. Dykare kunde på fredagen inte ta sig in i ubåten, som ligger på sju meters djup.

MEST LÄST