En lastbil och en skolbuss kolliderade på väg 108 utanför Lund i snön och halkan på måndagen. Polisen har inte fått rapporter om personskador.
En lastbil och en skolbuss kolliderade på väg 108 utanför Lund i snön och halkan på måndagen. Polisen har inte fått rapporter om personskador.

Lugnare i trafiken efter slirig förmiddag

Mellan klockan fyra och elva på morgonen inträffade 39 olyckor i Skåne. Nu har det lugnat ned sig men det är fortfarande halt på vägarna, enligt polisen.

ANNONS
|

Trots många trafikolyckor på flera vägar – där såväl personbilar som flera lastbilar och en buss varit inblandade – har det inte varit några större trafikstörningar, enligt polisen i region Syd.

- Det är fortfarande halt ute, men betydligt lugnare i trafiken, säger Patric Fors vid polisens ledningscentral under eftermiddagen.

Några rapporter om allvarligare personskador har polisen inte heller fått kännedom om.

Trafikverket rekommenderar bilister att ta det extra försiktigt på vägarna – särskilt på E6-sträckan som polisen uppmanade folk att undvika i möjligaste mån under morgonen på grund av halkan – och hålla avståndet.

ANNONS

Ett rejält nederbördsområde drog in över landet på söndagskvällen och de största snömängderna kom i norra Västerbotten och i de södra delarna av Norrbotten.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Härjedals- och Jämtlandsfjällen där det kan ske snabba väderomslag med mycket hårda vindar och snöfall.

- Det kan fortsätta ligga på med snöfall uppe i norr, men det ser också ut som att det ska mattas av allt mer i kväll och i natt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

TT

Fakta: Varningsklasser

Varning klass 1: Besvärligt väder

Innebär vissa risker för allmänheten och störningar i en del samhällsfunktioner. Hit hör exempelvis snöfall (minst 5 millimeter inom sex timmar), plötslig ishalka, stora regnmängder (minst 35 millimeter inom 12 timmar) eller kraftig åska.

Varning klass 2: Mycket besvärligt väder

Kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Hit hör bland annat stormbyar (vindhastighet från 25 meter per sekund) och mycket stora regnmängder (minst 70 millimeter inom 24 timmar) och mycket kraftig åska.

Varning klass 3: Extremt väder

Kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Till denna kategori hör stormbyar (vindbyar på minst 30 meter per sekund) och orkanbyar (minst 33 meter/sekund).

Källa: SMHI

ANNONS