Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Foto: TT
Foto: TT

Män från fattiga familjer oftare singlar

Medelålders män med rika föräldrar har lättare att hitta en partner. Åtminstone i Storbritannien där män från fattiga familjer oftare är singlar.

Vid 42 års ålder är en av tre män uppvuxna i en ekonomiskt utsatt familj utan en partner. Motsvarande siffra för män från rikare familjer är en av sju.

Det visar en studie från Institute for Fiscal Studies (IFS) som är en politiskt oberoende ekonomisk tankesmedja och ett forskningsinstitut i Storbritannien som specialiserar sig på brittisk skattepolitik och brittisk politik överlag.

Studien sätter fingret på landets allt större klassklyftor, menar rapportförfattarna. Framför allt med tanke på att gapet mellan rika och fattiga och deras respektive förutsättningar har ökat ytterligare de senaste åren.

En förklaring till resultatet, säger forskarna till The Guardian, är dels att andelen giftermål är lägre bland låginkomstfamiljer, dels att andelen skilsmässor är fler. Andelen skilsmässor bland medelålders män från låginkomstfamiljer var elva procent, att jämföra med fem procent bland dem med rik bakgrund. Skillnaderna i att aldrig hade varit gift var 36 jämfört med 20 procent.

- Förutom att de tjänar mer, så har de med bakgrund i rika familjer oftare ett arbete, en partner och oftare en partner som tjänar mer, jämfört med dem från låginkomstfamiljer. Och alla dessa ojämlikheter har ökat med tiden, säger en av rapportförfattarna, Chris Belfield, till The Guardian.

Fakta: Socioekonomi

Det finns olika socioekonomiska faktorer, varav utbildningsnivå och inkomst är de vanligaste.

Utbildningsnivå har i ett flertal studier visat sig ha ett tydligt samband till flera saker, som medellivslängd och risken för exempelvis lungcancer. Låg utbildningsnivå ökar riskerna för cancern, medan en högre har en skyddande effekt.

Källa: Socialstyrelsen, SCB, med flera.

MEST LÄST