Finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson i budgetdebatt. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson i budgetdebatt. Arkivbild.

M-budget kan skapa riksdagsstrid

Moderaternas motförslag till regeringens övergångsbudget ska bli en mix av partiets valmanifest och Allianspolitik. Byggsubventioner och elcykelpremier kan försvinna och inkomstskatt sänkas. Sverigedemokraterna är försiktigt positiva.

ANNONS
|

- Det är inte omöjligt att de skulle kunna få en hjälpande hand vid voteringen. Inriktningen är det inget fel på, säger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson.

Gruppledaren Mattias Karlsson skriver i en kommentar till Dagens Nyheter att SD kräver ett löfte om minskad asylinvandring av den som tänker sig att få partiets stöd i en statsministeromröstning. Och det kravet ställs också för att SD ska stödja en budget.

ANNONS

De områden Moderaterna säger sig vilja prioritera är fler poliser, kortare vårdköer, bättre integrationspolitik samt pensionärer. De sammanfaller i stort med de viktigaste i SD:s valmanifest. Att M flaggar för att vilja ha med sänkt inkomstskatt är också bra, anser Sjöstedt.

Kan vinna

Moderaterna har sedan en tid sagt att de tänker lägga en budgetmotion som svar på övergångsregeringens budgetförslag, som presenteras nästa vecka. En sådan motion kan vinna över övergångsbudgeten, beroende på hur andra partier väljer att rösta. Skulle SD och KD rösta på M-budgeten får den mer stöd än övergångsregeringens budget, om inte Centerpartiet och Liberalerna aktivt röstar med övergångsregeringen.

Helst vill M lägga budgetförslaget tillsammans med hela Alliansen, men om det inte är möjligt går partiet fram ensamt.

- Vi utgår från Moderaternas valmanifest och från Alliansens reformagenda, man kommer att känna igen Allianspolitik i vår budgetmotion, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson och även ordförande i riksdagens finansutskott, till TT.

Hon säger att förslag om inkomstskattesänkningar måste drivas igenom före årsskiftet för att kunna införas nästa år, det går inte att åtgärda i en ändringsbudget.

ANNONS

Om det inte finns en ny regering på plats den 15 november kommer övergångsregeringen att lägga fram en budgetproposition för nästa år. Det har aldrig hänt förut och finansminister Magdalena Andersson (S) har därför kommit överens med Alliansen och Vänsterpartiet om vilka principer som ska gälla.

I princip blir det 2018 års budget som förlängs med vissa justeringar, inga nya partipolitiska förslag kommer att finnas med.

Rödgrön politik förlängs

M står bakom dessa principer, men poängterar att budgeten ändå inte kan kallas opolitisk. Det blir ju en förlängning av rödgrön politik på flera områden.

- Ineffektiv och dyr arbetsmarknadspolitik, byggsubventioner och elcykelpremier, nämner Svantesson som exempel få sådant som kan plockas bort i en M-motion.

Socialdemokraterna har ännu inte bestämt om de ska svara med en egen partimotion.

- Om alla andra partier lägger budgetmotioner, då får vi fundera på om vi också ska göra det, säger Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet.

ANNONS

Men i grunden vill S ha en avskalad övergångsbudget som ger nästa regering möjlighet att sätta prägel på den ekonomiska politiken i en extra ändringsbudget efter årsskiftet.

Driva egen politik

Moderaterna betonar att Sverige inte har en övergångsriksdag och att det är självklart att partierna vill driva den politik de har gått till val på. Men det blir färre reformförslag än annars, på grund av att riksdagen har så kort tid på sig att behandla dem, betydligt kortare än normala budgetår.

Centern och Liberalerna har hittills inte sagt ja till att lägga ett gemensamt Alliansförslag eller att stödja en M-motion. De anser att frågan är för tidigt väckt – partierna har till den 30 november på sig att lägga egna motioner.

KD vill precis som M lägga ett gemensamt Alliansförslag. Men de har inte gett besked om vad de gör om det inte lyckas och M lägger en egen budgetmotion.

TT
Fakta: Viktiga budgetdatum att ha koll på

15 november: Sista dagen att lämna över en budgetproposition till riksdagen. Finns ingen ny regering på plats blir det övergångsregeringen som får göra det.

30 november: Sista dagen för riksdagspartierna att lämna in egna budgetmotioner.

10 december: Riksdagens finansutskott tar ställning till budgetramarna.

12 december: Riksdagen röstar om budgetramarna i kammaren.

21 december: Sista dagen för budgetbeslut inom enskilda utgiftsområden.

Källa: Riksdagen

ANNONS