Manöverutrymmet minskar för Löfven

Alliansen vill, med stöd av SD, fälla tre S-ministrar. Klockan 10 på torsdagsmorgonen har regeringen kallat till pressträff, där de förväntas ge besked på hur de kommer att hantera situationen. GP går igenom de fyra troligaste scenariorna framåt.

ANNONS
|

Alliansen meddelade under onsdagsmorgonen att de avser fälla inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. Orsaken är IT-skandalen inom Transportstyrelsen och hur de tre S-ministrarna hanterat händelsen. – Det här kan vara det största säkerhetsläckaget sedan Stig Bergling. Den vittnar om en stor naivitet i den svenska statsförvaltningen, sade Jan Björklund (L) vid Alliansens presskonferens på morgonen. Däremot avser man inte rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven, även om Anna Kinberg Batra sa under gårdagen att han "försatt Sverige i en djup kris". SD bekräftade i går att partiet står fast vid linjen att stödja misstroendeförklaringen. – Vi har vid flera tillfällen försökt att lyfta misstroende mot andra ministrar under den här mandatperioden och den här gången verkar de (Alliansen red. anm.) tagit sitt förnuft till fånga. Och vi stödjer naturligtvis det, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson. Vänsterpartiet har tidigare hotat med misstroendeförklaring men meddelade i går att man bara kommer rösta för en misstroendeförklaring när det gäller infrastrukturministern Anna Johansson. Men oavsett V har Alliansen och SD tillsammans majoritet och kommer att kunna rösta igenom misstroendeförklaringar mot de tre ministrarna. Det innebär att Stefan Löfven nu står vid ett vägskäl. Troligast är att något av följande händer.

ANNONS

1. Extra val utlyses

Flera vänsterröster har under gårdagen ställt sig bakom en sådan lösning. Det skulle kunna vara lockande för Stefan Löfven, bland annat eftersom de senaste opinionsmätningarna placerar KD långt under riksdagsspärren. Det som talar emot är att ett val är kostsamt, både för valmyndigheten som tidigare uppskattat kostnaden till cirka en kvarts miljard, och för partikassorna som inom mindre än ett år kommer behöva finansiera två valrörelser. Enligt Johan Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, är ett extra vals utfall ovisst, vilket gör det till ett högt spel. Förutom att KD är under riksdagsspärren är även Miljöpartiet farligt nära. Dessutom fortsätter opinionsraset för Moderaterna. I dagsläget är det osäkert om C eller M skulle bli Alliansens största parti. Det parti som möjligen gynnas är SD, som har haft mycket högre siffror i den senaste tidens opinionsmätningar jämfört med valet 2014. – Det är en komplicerad parlamentarisk situation där det inte finns någon grund för någon form av stabil majoritet. Dessutom finns det många partier med skrala opinionssiffror, säger Jonas Hinnfors.

2. Misstroendevotum genomförs

Att det skulle gå så långt att regeringen tillåter riksdagen att genomföra en omröstning och därmed rikta misstroendeförklaringar mot tre av regeringens ministrar, där åtminstone två får anses vara tungviktare, ter sig inte troligt. Riksdagen har flera gånger tidigare röstat om misstroendeförklaringar. I samtliga fall har de röstats ned. I de fall där regeringar och ministrar riskerar att fällas av en misstroendeförklaring brukar de som är föremål för missnöjet i regel föregripa omröstningen och i stället lämna makten. – Det är också annorlunda eftersom det inte bara är en minister utan tre som det handlar om den här gången. Om det går till omröstning är det lika säkert som amen i kyrkan att det blir misstroendeförklaringar men det troliga är att det inte kommer att gå så långt, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS

3. Ministrar avgår självmant

Om de tre ministrarna avgår, eller tvingas avgå av statsministern, så kommer det innebära en skadeskjuten regering som går in i valrörelsen nästa år. Inte heller det här bedömer Jonas Hinnfors vara ett sannolikt alternativ.

– Kanske tänker Stefan Löfven att "OK, jag accepterar detta" och petar ministrarna. Kanske för att bjuda in till blocköverskridande lösningar eller försöka segla vidare, något skadeskjuten, mot nästa val. Men det ska mycket till. Det hade varit ett drömläge för Alliansen som hade kunnat fortsätta och hota med nya misstroendeförklaringar och få igenom en hel del sakpolitik fram till nästa val.

4. Stefan Löfven och regeringen avgår

Skulle det här scenariot bli verklighet är det möjligt att Stefan Löfven kan få en gynnsam position, beroende på hur Alliansen hanterar möjligheten att sitta i regering. Eftersom både C och L förklarat tidigare att de inte vill ha något med SD att göra så finns det många frågetecken för hur en sådan regering skulle se ut. En alliansregering utan SD:s stöd skulle bli ännu svagare än vad dagens rödgröna regering är. – När det hela kokar ner kanske detta är det minst äventyrliga alternativet för Stefan Löfven. Då blir det inte två kostsamma valrörelser på kort tid och Löfven riskerar inte heller att väljarna på kort sikt sparkar bakut mot honom. Då kan Löfven komma tillbaka, om inte stärkt så åtminstone kan han kanske visa väljarna inför valet nästa år att Alliansen inte lyckades vara regeringsdugligt efter talmansförhandlingen. Och om Alliansen klarar av att regera, med SD:s goda minne, så kommer det gå att använda i valrörelsen 2018 med retorik om att framför allt L och C sålt ut sig efter att ha sagt att det aldrig kommer bli aktuellt med en SD-stödd regering, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS
ANNONS