En 22-årig man har åtalats för grov stöld och försök till grov stöld av begravningsregalier från Strängnäs domkyrka. Den åtalade vallades i går på brottsplatsen.
En 22-årig man har åtalats för grov stöld och försök till grov stöld av begravningsregalier från Strängnäs domkyrka. Den åtalade vallades i går på brottsplatsen.

Misstänkt kyrktjuv tiger om medbrottslingar

Han fixade cyklar och en båt, men visste ingenting om någon kupp. Så förklarar 22-åringen själv sin inblandning i det brott där ovärderliga begravningsregalier från 1600-talet stals ur Strängnäs domkyrka.

ANNONS
|

Den 22-årige mannen är nervös. Han har ofta svårt att hitta orden och kallar predikstolen för pedagogstolen.

Jag har aldrig hört att man skulle gå in i en kyrka och göra ett brott. Jag har inte haft någon kunskap om en stöld i domkyrkan, jag vet inte ens vad en domkyrka är, säger han när åklagarna förhör honom i Eskilstuna tingsrätt.

22-åringens egen version av händelsen går ut på att han fick i uppdrag att stjäla cyklar till en annan person. När han lämnade en av cyklarna ville denne person även ha en båt, och eftersom 22-åringen redan hade stulit en båt så sålde han den också.

ANNONS

Den åtalade gör tidigt klart för rätten att han inte tänker svara på frågor om den eller de personer som gett honom i uppdrag att stjäla de flyktfordon som användes under domkyrkokuppen.

Rädd att dödas

- Jag var rädd att de skulle få bort mig så jag inte skulle kunna bli ett vittne. Det var rätt stor press, säger han i rätten.

- Jag vill inte blanda in någon annan. För då får man ju räkna med att man dör.

Att han befann sig i Strängnäs den dag då Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningsregalier stals ut domkyrkan berodde på att en av de stulna cyklarna var trasig. För att kompensera sin uppdragsgivare stal han en ny cykel som han levererade till Strängnäs.

Mannens blod har hittats på flera platser i kyrkan. Bland annat på glas från den monter där regalierna var uppställda.

ANNONS

Blod fanns också på en av de cyklar som polisen hittade en bit från kyrkan, vid en brygga som tjuvarna misstänks har lämnat med den stulna båten.

Mannen förklarar att blodet hamnade på cykeln när han skar sig i handen medan han bröt upp cykellåset.

Under rättegången gör dock åklagaren en poäng av att han under polisförhör sagt att detta skedde när han stal en annan cykel än den där blodspåren påträffades.

- Varför lämnar du oriktiga uppgifter? frågar åklagaren Isabelle Bjursten.

- Jag vet inte. Man har låst sig och börjar prata i gåtor bara för att fylla ut, blir 22-åringens svar.

Kan inte förklara

22-åringen säger att han gick in i domkyrkan när han hade överlämnat den stulna cykeln utan att egentligen veta varför. Väl i kyrkan hörde han en smäll och gick för att se vad som hände. Inne i det rum där regalierna var uppställda såg han två personer, och han ska då ha gömt sig.

ANNONS

- Sen när de lämnar rummet så går jag in. Jag ser att montern är sönderslagen och ser den här guldiga staven, men jag blir typ girig och går fram. Jag har tidigare sagt att jag inte försökte ta den, men jag försökte ta den, säger han.

Han påstår vidare att han skar sig i handen en andra gång när han sträckte in handen i montern och att han blödde ganska kraftigt. En detalj är dock svår för 22-åringen att förklara. Polisens tekniker har hittat hans blod på undersidan av en glasbit som låg utanför montern.

- Hur har det blodet hamnat där när teknikerna kommer in och vänder på glasbiten? frågar åklagaren Reena Devgun.

På nytt svarar 22-åringen:

- Det har jag ingen aning om.

ANNONS

Mannen säger i rätten att han gick direkt ut ur kyrkan efter att ha varit inne i rummet där regalierna förvarades.

Flera vittnen berättar i tingsrätten om vad de såg i och utanför domkyrkan i samband med stölden. Ingen av dem minns att någon lämnade kyrkan efter de två personerna som flydde med cyklar ner till båtbryggan.

TT
Fakta: Kulturhistoriskt ovärderliga föremål

Karl IX, Gustav Vasas yngste son och far till Gustav II Adolf, avled år 1611 efter ett slaganfall. Hans hustru drottning Kristina den äldre var Sveriges regent under kungens frånvaro 1605. Drottning Kristina avled på Nyköpings slott 1625.

Regenternas begravningsregalier från 1611 och 1626 är av mycket hög konstnärlig kvalitet. Karl IX:s krona är tillverkad i guld och emalj, pärlor och bergkristaller – så kallade "svenska diamanter” – av guldsmederna Antonius Grott och Peter Kempe. Drottningens är tillverkad i guld med emalj. Till regalierna räknas också gyllene riksäpplen och spiror.

Karl IX:s guldkrona har troligen skadats vid stölden. Tre detaljer från kronan, bland annat en slipad bergskristall, hittades utanför montern i domkyrkan.

De stulna föremålen har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, medan värdet på föremålen som blev kvar i montern beräknas till 26,5 miljoner kronor.

Källor: Nationalencyklopedin, Livrustkammaren och åklagarna.

ANNONS