Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Miljöpartiets språkrör skriver på DN debatt att det är mer lönsamt att investera i att minska utsläppen än att ta de kostnader som ett varmare klimat orsakar.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Mp vill utreda klimatkostnader

  Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin skriver på DN Debatt att Sverige behöver en nationell utredning av klimatförändringarnas ekonomiska konsekvenser, en ny så kallad Sternrapport. De menar att den senaste tidens hetta ger en försmak av vad ett varmare klimat kan innebära för världen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Språkrören skriver att "extrema väderhändelser kommer att innebära enorma ekonomiska kostnader om vi inte hanterar situationen" och hänvisar till den rapport som den brittiske ekonomen Richard Stern tog fram 2006. Stern konstaterade då att det lönar sig med tidiga investeringar i klimatförebyggande åtgärder.

  Lövin och Fridolin menar att det är mer lönsamt att investera i att minska utsläppen än att ta de kostnader som ett varmare klimat orsakar. Som exempel nämner de att man redan nu kan förutspå brist på vissa svenska livsmedel i höst och högre livsmedelspriser som en följd av det. De påpekar också att årets torka kan leda till stora inkomstbortfall för landets bönder.