Nödpump slogs ut vid fartygsbrand

ANNONS
|

Under branden på färjan Queen of Scandinavia i Oskarshamn i april slogs flera viktiga system ut. Nu riktar haveriutredarna kritik mot rederiet.

Branden började när en sliten bränsleledning sprang läck och diesel sprutade över en närliggande avgasturbin som fattade eld.

Nästan 300 personer fick evakueras från färjan, som fungerade som ett hotell för anställda på kärnkraftverket i Oskarshamn, men ingen människa kom till skada.

Haveriutredningen visar att flera viktiga system slogs ut under branden. Bland annat kraschade skeppets IT-system som registrerar hur många människor som befinner sig ombord.

Myndigheterna kräver att rederiet DFDS Seaways genast hittar en metod för registrering som inte är beroende av strömförsörjning.

ANNONS

Haverirapporten slår också fast att skeppets egen nödbrandpump inte fungerade eftersom en ventil till pumpen skadats i branden. Man försökte aldrig starta ventilerna manuellt eftersom det var för krångligt. Därför vill myndigheterna att rederiet undersöker möjligheten att installera pumpventiler som kan öppnas för hand.

Rederiet måste också inrätta ett nödsystem som inte riskerar att slås ut vid brand.

Haveriutredningen har gjorts av Statens haverikommission och den danska motsvarigheten Opklarningsenheten (DMA).

ANNONS