Njut av helgen – ett intensivt lågtryck är på väg att dra in över landet med regn, kraftig blåst och sjunkande temperaturer. Arkivbild.
Njut av helgen – ett intensivt lågtryck är på väg att dra in över landet med regn, kraftig blåst och sjunkande temperaturer. Arkivbild.

Njut av helgen – höstrusket är snart här

Det är dags att plocka fram regnkläder och gummistövlar. Efter en hyfsat fin helg med temperaturer uppemot 15–16 grader i södra Sverige drar höstrusket in över stora delar av landet på måndag.

ANNONS
|

Avslutningen på september har präglats av behagliga temperaturer på omkring 15 grader, åtminstone i södra Sverige, vilket är något högre än normalt för årstiden. Men passa på och njut nu – snart är det slut.

- Vi har haft ett mäktigt högtryck som ser ut att ge vika för ett kraftigt lågtryck som drar in västerifrån. Redan på söndag kan lite regn dra in över sydvästra Sverige. Men det är framför allt måndag och inledningen på nästa vecka det blir riktigt höstruskigt väder, ett intensivt lågtryck med regn och kraftig blåst, säger meteorolog Lasse Rydqvist på SMHI.

ANNONS

Särskilt måndagsdygnet väntas bli mycket blåsigt, på gränsen till storm, och det kan bli besvärligt speciellt ute i skärgården. Det är energin från de gamla tropiska lågtrycken, bland dem orkanen Lee, som förstärker lågtrycket, enligt SMHI.

- Plocka fram regnkläderna, lyder Lasse Rydqvists råd.

Temperaturerna kommer då också att bli mer normala för årstiden, och det är inte omöjligt att den meteorologiska hösten avancerar söderut. Normalt brukar den nå Svealand och Götaland under de två första veckorna i oktober.

TT
Fakta: Då blir det höst

Den meteorologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och lägre än 10 plusgrader, men högre än 0 grader. Det kan dock svänga stort i temperaturen mellan olika år. 1999 och 2006 slogs många värmerekord under september månad.

Några exempel på när hösten normalt brukar anlända till olika delar av landet:

Kiruna 16 augusti

Östersund 5 september

Stockholm 29 september

Malmö 12 oktober

Källa: SMHI

ANNONS