Kolmårdens före detta zoologiska chef Mats Höggren i rätten.
Kolmårdens före detta zoologiska chef Mats Höggren i rätten.

Nordens Arks vd pressad i domstol

Hur farliga är vargar som hålls i fångenskap? Den och andra frågor fick Nordens arks vd Mats Höggren svara på i rätten idag, i åtalet som rör den skötare som dödades av vargar på Kolmårdens djurpark 2012 - under Mats Höggrens tid som zoologisk chef.

ANNONS
|

- Vargar, är de farliga?

Frågan ställs av åklagare Jan Olof Andersson. På tisdagen inledde han förhöret av Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark när en kvinnlig djurskötare dödades av vargar 2012.

Jan Olof Andersson pressade Mats Höggren om detaljer i Kolmårdens organisation och om hur mycket han egentligen visste om vargar när han tillträdde som chef för djurverksamheten på parken.

Höggren var samlad och svarade lugnt och med pondus under större delen av förhöret.

Vacklade på frågor

Men han vacklade på frågorna om huruvida vargar kan vara farliga djur. Å ena sidan är de inte farliga, "generellt", sade Höggren. Å andra sidan tillstod han att vargar dödar, såväl bytesdjur som andra vargar, när de jagar, eller för att försvara revir eller status inom flocken.

ANNONS

- Vi kommer att höra flera olika experter som berättar att de beteenden som vargarna på Kolmården uppvisade inte var normala, säger Jan Olof Andersson till TT efter förhöret.

Mats Höggrens försvarare, advokaten Johan Eriksson, anser dock att det påståendet bygger på en efterhandskonstruktion. När den dödliga attacken inträffade hade Kolmården bedrivit en publik verksamhet med domesticerade, halvtama, vargar i flera årtionden.

- Det fanns ingenting i det beteendet som gjorde att någon kunde ha vetat att den här olyckan skulle inträffa, säger Johan Eriksson.

Flera incidenter där vargar skadat personal eller besökare så allvarligt att de tvingats uppsöka vård inträffade före den dödliga attacken 2012.

- Men vi bedömde inte att det var ett aggressivt beteende, sade Mats Höggren under tisdagens förhör.

Utan betydelse

Jan Olof Andersson anser dock att det är en invändning utan betydelse.

- Ur ett arbetsmiljöperspektiv, om man har personal som blir bitna så att de måste få stelkrampssprutor, är det inte en bra arbetsmiljö. Om man hade gjort någonting åt det så hade man även förhindrat det här dödsfallet, säger han.

Mats Höggren står åtalad för arbetsmiljöbrott som innefattar brottet vållande till annans död. När förhöret fortsätter på onsdagen kommer åklagaren att ta upp frågan om huruvida han hade ansvar för arbetsmiljön på Kolmårdens djurpark.

ANNONS

- Jag hävdar att det var han som hade det ansvaret, säger Jan Olof Andersson.

Men Mats Höggren anser sig vara oskyldig.

- Vi ser det här som en tragisk olycka, säger hans advokat Johan Eriksson.

Bakgrund: Vad hände i hägnet?

Klockan 11.17 den 17 juni 2012 inkom larmet till polisen. Djurskötaren hade hittats död, ensam inne i varghägnet på Kolmårdens djurpark. En yngre kollega var först på plats och gjorde det obehagliga fyndet. Först skötarens regnjacka och regnbyxor, sedan kroppen. Skötarens mobiltelefon hittades söndertuggad.

Skötaren låg på mage, med armarna utsträckta. Enligt polisförhöret var kroppen så svårt sargad att kollegan först hade svårt att avgöra vad det var som låg där på marken. Skötaren hade ägnat sitt yrkesliv åt att ta hand om vargarna.

Fyra av parkens anställda var så illa berörda av händelsen att de fick köras till sjukhus i ambulans.

Fakta: Åtalet mot Kolmården

Kolmårdens djurparks tidigare zoologiske chef, Mats Höggren, står åtalad för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott.

I åtalet beskrivs brottet som grovt "eftersom gärningen innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag" och att Höggren "gjort sig skyldig till försummelse av allvarligt slag".

Straffskalan för grovt vållande till annans död rymmer fängelse i lägst ett år till högst sex år.

Åklagaren har yrkat att djurparken åläggs att betala en företagsbot på fyra miljoner kronor.

Källa: Stämningsansökan från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål

ANNONS