Många har klagat på det "regnkaos" som drabbat landet de senaste veckorna, men på plussidan finns grundvattnet som nu fylls på. Bilden är tagen i Malmö för ett par dagar sedan.
Många har klagat på det "regnkaos" som drabbat landet de senaste veckorna, men på plussidan finns grundvattnet som nu fylls på. Bilden är tagen i Malmö för ett par dagar sedan.

Nu fylls vattenmagasin och brunnar

Många med sen semester har dystert tvingats konstatera att regn och översvämningar dominerat hittills i september. Men att stora delar av landet fått 2–3 gånger mer nederbörd än normalt gör att de utsatta grundvattenmagasinen nu fylls på snabbt.

ANNONS
|

Enligt SMHI:s nederbördskartor är det främst Götaland och nordöstra Norrland som fått mest regn hittills under september. Toppnoteringen står Holmbo i Östergötland för som fått drygt 129 millimeter och då återstår nästan två veckor och sannolikt flera lågtryck. Normalt ska Holmbo få 62 millimeter regn under hela september.

Andra områden, främst i sydvästra Norrland och de nordligaste fjällen, ligger under månadssnittet.

Magasinen fylls på

I början av sommaren kom många larmrapporter om att grundvattnet var lägre än på flera år, men nu börjar framför allt de mindre grundvattenmagasinen, där de flesta med borrad brunn får sitt vatten, fyllas på.

- Om det är väldigt låga nivåer så behövs det dubbelt så mycket nederbörd som normalt under 3–4 veckor för att de mindre magasinen ska återgå till de normala, men det kan förekomma lokala variationer, säger Johan Carlström, statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

ANNONS

Enligt SMHI:s och SGU:s karta är nivåerna i de mindre magasinen över eller mycket över de normala nivåerna i större delen av Götaland och vid Norrlandskusten från Umeå och uppåt. Mycket under de normala är nivåerna fortfarande i Uppland och Västmanland.

Gotland vill ha mer

I de stora grundvattenmagasinen, som fylls långsammare och där flera större städer tar sitt vatten, är nivåerna mycket under det normala på många platser.

På Gotland, som larmat om stor vattenbrist sedan i våras, är bilden blandad. Både stora och små magasin på södra ön har fyllts på medan nivåerna på norra ön fortfarande ligger mycket under normal nivå. Det är för tidigt att blåsa faran över, enligt Frida Eklund på länsstyrelsens miljö- och vattenenhet.

- Jag hoppas på mer regn under hösten och mycket snö under vintern som långsamt smälter och bildar grundvatten. Eftersom växtligheten fortfarande är igång plockades en hel del av de senaste regnen upp av den, säger hon.

Utöver grundvattentäkter tar även många städer sitt kommunala vatten från sjöar och andra vattendrag som fylls snabbt vid ihärdigt regnande under hösten.

ANNONS
TT
Fakta: Svenska sommaren 2017

Känslan hos de flesta svenskar är nog att årets sommar pendlat mellan dålig och usel med regnfyllda lågtryck och kraftiga vindar. SMHI väljer dock att kalla den en "typisk svensk sommar".

Den högsta sommartemperaturen, 28 grader, uppmättes i Oskarshamn och Kalmar. Det är den lägsta toppnoteringen sedan 1922.

En stor del av landet fick ingen högsommardag vilket innebär 25 grader eller mer.

Hoburg på södra Gotland vann solligan med 929 timmar. Tvåa blev Svenska högarna med 917 timmar.

Fakta: SMHI

ANNONS