Defibrillator på en arbetsplats – att använda vid hjärtstopp. Men för att undvika hjärnskador behöver ambulanspersonal som kommer till platsen även ett säkert sätt att kyla ner hjärnan. En ny svenskledd studie har hittat en ny metod. Arkivbild,
Defibrillator på en arbetsplats – att använda vid hjärtstopp. Men för att undvika hjärnskador behöver ambulanspersonal som kommer till platsen även ett säkert sätt att kyla ner hjärnan. En ny svenskledd studie har hittat en ny metod. Arkivbild,

Ny kylmetod kan rädda liv vid hjärtstopp

Många som drabbas av hjärtstopp avlider på grund av skador de får när hjärnan utsätts för syrebrist. Nu har svensk forskning upptäckt en ny metod som kan skydda hjärnan – och öka överlevnaden – trots att patienten inte hunnit in till sjukhus än.

ANNONS
|

- Det är ett kylmedel för att kyla ner hjärnan. Det vi har sett genom att ge denna tidiga kylning redan av ambulanspersonal så finns det en viktig grupp av patienter där en ökad andel blir helt återställda, säger forskare Per Nordberg vid Centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska Institutet till TT.

Kyla skyddar hjärnan

Att kyla ner hjärnan på den som drabbats av hjärtstopp ger färre skador. Nedkylning ökar också chansen att överleva och varje minut kan vara avgörande. Trots det påbörjas en nedkylning i många fall först när patienten anländer till sjukhus. Den metod som vårdpersonal kunnat använda redan i ambulans – att spruta in kall vätska i blodet – är förenat med risker.

ANNONS

Nu har forskare upptäckt ett säkert alternativ utan allvarliga biverkningar som går att använda på patienten, redan på plats eller allra senast i ambulansen.

Genom att blanda en kylande flyktig vätska med syrgas och sprida den i patientens näshåla med hjälp av katetrar så får man en snabb och säker nedkylning.

Ju tidigare desto bättre

Först kyls hjärnan, sedan av resten av kroppen.

- Vi vet att ju tidigare man börjar kyla desto bättre, men det har inte funnits någon bra metod att göra det tidigare, säger Per Nordberg.

Enligt studien blev en ökad andel patienter helt återställda tack vare metoden.

- Vi ser en skillnad i komplett återhämtning hos patienter som har kammarflimmer –en viss kvarvarande hjärtaktivitet.

Studien har finansierats av Hjärt-Lungfonden och presenterades vid den stora amerikanska hjärtläkarkongressen AHA under söndagen. Runt 700 personer som drabbats av hjärtstopp utanför sjukhus har ingått i studien.

ANNONS
TT
Fakta: Kyla vid hjärtstopp

En vanlig orsak till hjärtstopp är hjärtsjukdomar som hjärtinfarkt och kärlkramp.

Överlevnaden ökar med hela 75 procent om en hjärt- och lungräddning startas med hjärtstartare inom tre minuter.

Dessutom behöver patientens kropp kylas ned, för att begränsa hjärnskador som uppstår vid hjärtstopp.

Ofta startar en nedkylning av hjärtstoppspatienten först på sjukhus.

Metoderna som används på sjukhus är flera: exempelvis att använda kyltäcken, att spruta in kall koksaltslöning i patientens blod eller placera en kylkateter i patientens ljumske.

Den nya studien har upptäckt en metod som kan användas säkert redan i ambulansen. Då blandas en kylande flyktig vätska med syrgas som sedan sprids i patientens näshåla med hjälp av katetrar.

Källa: Hjärt-Lungfonden och Per Nordberg

ANNONS