Ny studie: Mjölk kan leda till för tidig död

En svensk studie bland närmare 106 000 medelålders och äldre kvinnor och män stärker forskarnas hypotes att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död.

ANNONS
|

Studien har genomförts avforskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet och omfattar närmare 106 000 medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län.

– Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död genom att orsaka en för kroppen skadlig kronisk låggradig inflammation, i synnerhet hos kvinnor, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum till Upsala Nya tidning.

Studien, som publiceras i American Journal of Epidemiology, har följt upp en tidigare studie som slår fast att personer som dricker mycket mjölk inte har något förbättrat skydd mot frakturer, men däremot löper större risk att dö i förtid jämfört med de som dricker lite eller ingen mjölk alls.

ANNONS

Enligt studien var risken för förtida död nästan tre gånger högre för kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag och åt frukt och grönsaker högst en gång per dag.

För kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag och åt frukt och grönt minst fem gånger per dag var risken för förtida död betydligt lägre än för denna högriskgrupp, men ändå hela 60 procent högre än för kvinnorna som åt mycket frukt och grönt, men drack bara lite eller ingen mjölk alls.

Män som drack minst tre glas mjölk om dagenlöper enligt studien något lägre risk att dö enförtida död "bara" drygt 30 procent högre än för män som sällan eller aldrig drack mjölk. Detta verkade inte heller påverkas nämnvärt av hur mycket frukt och grönsaker de åt.

Forskarnas teori är att mjölken innehåller laktos, som bryts ner till galaktos när den hamnar i vår kropp. Galaktos har i tidigare djurförsök kunnat kopplas till så kallad oxidativ stress, inflammation, tidigt åldrande och död.

ANNONS