Häktade. Ovanligt många sitter häktade i polisområde Fyrbodal i sommar.
Häktade. Ovanligt många sitter häktade i polisområde Fyrbodal i sommar.

Ovanligt många frihetsberövats i sommar

Ovanligt många har frihetsberövats i Fyrbodal i sommar. Situationen innebär en högre arbetsbelastning för polisen och utredningar utan frihetsberövade riskerar att ta längre tid.

ANNONS
|

Det var i början av juli som man började se en ökning av antalet frihetsberövade personer i polisområde Fyrbodal. På tisdagen den här veckan satt 26 personer häktade och två personer var anhållna. I början av förra veckan var det ännu fler – 35 personer satt då häktade. Det stora flertalet befinner sig på häktet i Uddevalla.

Hur många som i genomsnitt är frihetsberövade i Fyrbodal är svårt att säga, men i sommar är det ovanligt många, säger Lars Eckerdal, ställföreträdande polisområdeschef i Fyrbodal.

– Vi kan konstatera att vi över sommaren haft betydligt fler häktade än vi i normalfallet har.

ANNONS

Varför det ser ut som det gör har polisen inte färdigställt någon analys på. Men det ska inte handla om någon form av brottsvåg, enligt Lars Eckerdal, utan de häktade är misstänkta för många olika typer av brott. Det beror snarare på tillfälligheter, säger han.

– Hur vår belastning ser ut är en bild av hur samhället ser ut. Personer som ska frihetsberövas – de frihetsberövas och det får konsekvenser i vår utredningsverksamhet. Det kan vi inte påverka, utan det är beroende på vilka brott som begås.

– Vissa brott häktar man ju för att hålla undan gärningsmannen, även om det är mer förekommande med häktningar på vissa typer av brott.

Att så många häktas kan vara både bra och dåligt, menar Lars Eckerdal. Det kan tyda på att polisen utreder många brott, men också att man inte är tillräckligt snabba i utredningsarbetet. Och situationen innebär en extra arbetsbelastning för personalen på utredningsenheten.

Det finns tidsbegränsningar för hur länge någon får sitta frihetsberövad ochsituationen får konsekvenser för fallen där ingen är anhållen eller häktad.

– Bekymret är att vi måste arbeta med dem som sitter frihetsberövade först och främst. Ärenden som inte är jätteallvarliga, men där någon är frihetsberövad, måste vi arbeta med. Det gör naturligtvis att ärenden där man inte har frihetsberövade hamnar längre bak i prioriteringen.

ANNONS

– Det är inte så att vi inte arbetar med andra ärenden där vi har bearbetningsbara uppslag, men det kommer ta längre tid. Personalen arbetar hårt för att alla ska få en rättvis utredning.

ANNONS