Poliser osäkra inför psyksjuka

ANNONS
|

Poliser upplever ofta obehag och osäkerhet inför uppdraget att ta hand om psykiskt sjuka. Nu kräver Polisförbundet bland annat bättre utbildning.

Förbundet har gjort en enkätundersökning som visar att tre av fyra poliser känner sig dåligt förberedda inför så kallade handräckningar, som innebär hämtning av psykiskt sjuka personer för tvångsvård. Årligen får polisen tusentals sådana uppdrag.

"Därför är det viktigt att polisernas oro tas på allvar", förklarar Polisförbundets ordförande Jan Karlsen i ett pressmeddelande.

Förbundet vill nu att poliserna får tillgång till olika register så att man i förväg kan ta reda på mer om den person som uppdraget gäller. Dessutom vill förbundet att omhändertagande av psykiskt sjuka blir ett moment som ägnas större uppmärksamhet vid såväl grund- som vidareutbildning av poliser.

ANNONS

Natten till måndagen sköts en psykiskt sjuk man ihjäl av polis utanför Trelleborg när han skulle omhändertas. År 2007 blev i stället en polis i Nyköping ihjälskjuten när en man skulle hämtas till vård.

ANNONS