Regeringen och rättsväsendet ska träffas i dag angående metoo-kampanjen.
Regeringen och rättsväsendet ska träffas i dag angående metoo-kampanjen.

Regeringen: Sexbrott måste prioriteras

De kvinnliga juristernas upprop om sextrakasserier skakar om regeringen. Om sexualbrott inte tas på allvar riskeras förtroendet för rättsstaten, enligt regeringen. I ett möte med rättsväsendets högsta chefer framhöll ansvariga ministrar att frågan måste prioriteras.

ANNONS
|

- Det är verkligen viktigt i ett demokratiskt samhälle att kvinnor, liksom män, har förtroende för att brottslighet som drabbar mig tas på allvar, precis som annan brottslighet, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Metoo-kampanjen fortsätter att engagera och regeringen försöker på olika sätt att visa handlingskraft. På torsdagen mötte Åsa Regnér och justitieminister Morgan Johansson (S) generaldirektörerna för polisen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket för att diskutera sexualbrott, sexuella trakasserier och arbetsmiljö.

ANNONS

Inte samma status

Upprinnelsen till mötet var de kvinnliga juristernas upprop #medvilkenrätt som beskrev allt från nedlåtande kommentarer till grova övergrepp inom branschen.

- Man berättade också om att brott som framför allt kvinnor utsätts för, som sexualbrott, inte har samma status som annan brottslighet. Det är extremt viktigt att rättsväsendets chefer har både ett internt tydligt ledarskap som fokuserar på jämställdhet, men också ett moraliskt ledarskap för att upprätthålla lagstiftningens intentioner, säger Regnér.

Om regeringen fick några löften är oklart. Men det kan komma skärpningar i de regleringsbrev som regeringen just nu skriver till myndigheterna inför nästa år.

- Det är tillfället för regeringen att styra myndigheterna. Men samtalet handlade också mycket om att använda framtagna metoder på bästa sätt och att prioritera de här frågorna, säger Åsa Regnér.

Brister vid sexlarm

Inom kort väntar även ett möte med arbetsmarknadens parter. Regeringen har kallat till sig de sex centrala parterna – Arbetsgivarverket, Svenskt Näringsliv, Sveriges Kommuner och Landsting, LO, Saco och TCO – samt Arbetsmiljöverket och Diskrimineringsombudsmannen.

ANNONS

Metoo-uppropen har visat på brister när det gäller hur larm om sextrakasserier på jobbet tas omhand, enligt Regnér.

- Uppenbarligen finns det tillämpningsbrister här och då vill vi diskutera vad det är som gör att den här lagstiftningen, som är tydlig, inte efterlevs, och om det är någonting som vi som regering behöver skärpa.

TT
Fakta: Fler branscher kallas

I Sverige har metoo-kampanjen växt snabbt och kvinnor inom en rad branscher har vittnat om övergrepp och trakasserier.

Regeringen har kallat till sig kulturbranschen, rättsväsendet och parterna på arbetsmarknaden för samtal om åtgärder.

Diskrimineringsombudsmannen har med anledning av kampanjen inlett en tillsyn av cirka 40 företag och organisationer inom media, kultur och juridik.

Cheferna för polisen, Säpo, Ekobrottsmyndigheten, Domstolsverket, Åklagarmyndigheten, Brå och Kriminalvården har mötts och i ett gemensamt uttalande slagit fast att "såväl chefer som medarbetare måste reagera och tydligt markera att vi inte accepterar att någon utsätts för sexuella övergrepp eller trakasserier".

ANNONS